Gerechten

Delen:

Mari Maris, auteur van  De Groentebijbel en andere kookboeken waarin groenten de hoofdrol spelen, maakt een eigen variant op bloemkool met kaassaus. Het is een even simpel als lekker gerecht, waarbij de bloemkool met saus en al de oven in gaat.

Gegratineerde bloemkool

1 kleine ui, gesnipperd

1 à 2 tenen knoflook, gehakt

60 g boter

1 bloemkool, in stukjes

circa 25 g bloem

40 g parmezaan

eventueel:

2 dl witte wijn

2 eetlepels paneermeel

25 g extra boter

 

Bloemkool gratineren kan heel eenvoudig door gare bloemkool met een smakelijke geraspte kaas te bestrooien en dan even onder de grill te zetten. Ietsje meer werk, maar zeker de moeite waard, is de volgende versie:

Fruit ui en knoflook met boter, voeg als de ui glazig is de stukjes bloemkool toe. Bak rondom tot ze nét beginnen te kleuren. Strooi er bloem over en voeg indien nodig boter toe. Schud goed om, tot overal wat bloem en boter zit. Schenk er water en/of witte wijn bij tot de kool net onderstaat, roer goed door zodat de bloem het vocht kan binden. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat in 8 à 10 minuten garen. Schep in een lage ovenschaal, bestrooi met parmezaan en eventueel paneermeel en vlokjes boter, gratineer onder de grill of in een oven van 200 ºC.

 

Serveersuggesties: met (gepofte)aardappel of spätzle.

 

Gerelateerde artikelen