De letterlijke vertaling van het Franse woord tartelette is taartje, maar dat klinkt een stuk minder elegant. Mari Maris, auteur van de Groentebijbel, maakt een tartelette, en wel van paddenstoelen, room, ei en bladerdeeg. Bij gebrek aan kleine tartelette vormpjes gebruikt ze een springvorm. Toch probeert ze ook tartelettes te maken door het bladerdeeg simpelweg te vouwen en dat blijkt inderdaad te lukken. Ze combineert de tartelettes met gegrilde pompoen en een antiboise.
De recepten komen uit Maison Mari, het kookboek waarin Mari ook haar Franse table d’hôte avontuur vertelt
PADDENSTOELENTARTELETTE, GEGRILDE POMPOEN EN WINTERSE
ANTIBOISE
PADDENSTOELEN TARTELETTE
ca. 0,7 dl room
2 handjes gedroogde paddenstoelen
4 bladerdeegcirkels van ca. 12 cm doorsnee*
50 à 75 g paddenstoelen, kastanjechampignons of zo, in reepjes
1 teen knoflook, fijngehakt
1 klein ei, losgeklopt
1 sjalotje, gesnipperd
2
mespunt honing
20 g peccorino of andere harde schapenkaas, gerasp
eventueel:
als u hebt: salie-olie
*Als u geen stekertje hebt, is het deksel van een houten (Franse) kaasdoosje meestal precies goed.
Verwarm de room, haal van het vuur en voeg de gedroogde paddenstoelen toe. Bekleed intussen
ingevette tartelettevormpjes van 10 centimeter doorsnee met bladerdeeg en zorg voor een opstaande rand
van ruim 1 centimeter.
Voeg als de room is afgekoeld de overige ingrediënten, behalve de salie-olie, toe, maak op smaak
met peper en zout (vergeet niet dat de peccorino behoorlijk zout is) en vul de deegbakjes daarmee
tot net onder de rand.
Zet in een oven van 200 ºC en laat in zo’n 20 minuten goudbruin en gaar bakken (houd de kleur
iets lichter als de tartelettes voor later gebruik zijn). Los de tartelettes en bestrijk het deeg met
(salie-)olie.
Als u ze van tevoren maakt zullen ze wat minder luchtig zijn dan wanneer u ze direct serveert. À
la minute minder werk, en toch snel klaar, kan de vulling worden voorbereid zodat hij voor
gebruik alleen nog in de bakjes en oven hoeft.
Houdbaarheid: 2 à 3 dagen. Zet voor gebruik nog 5 minuten in een hete oven.
GEGRILDE POMPOEN
een half stevig pompoentje, zoals hokkaido of butternut
Schil de pompoen met de dunschiller, snijd hem doormidden en schep zaad en lijsten er met een
lepel uit. Snijd het vruchtvlees in partjes van 1 centimeter op het dikste stuk. Verhit een zware
grillpan en gril er in ongeveer 4 minuten per kant aan beide zijde een mooi ruitje op. Begin pas
met omdraaien als het streepje aan de eerste kant is gevormd. Draai
het vuur uit als beide zijden mooi gegrild zijn. Dek af met aluminiumfolie, of met een sluitende
deksel, en laat liggen tot geheel afgekoeld. Maak ondertussen de antiboise.
Houdbaarheid: 3 dagen.
WINTERSE ANTIBOISE
volle hand sud ’n sol tomaatjes, of geweekte, zongedroogde tomaatjes, in fijne brunoise
2 tenen knoflook, fijngesneden
handje zuring* in fijne reepjes
2 à 3 eetl citroensap
milde olijfolie
*Te ‘vervangen’ door een paar groene blaadjes, spinazie of iets dergelijks, en wat extra
citroensap.
Meng de tomaat, knoflook en zuring. Voeg citroensap toe en vervolgens olie tot een vloeibare
saus ontstaat. Maak op smaak met peper en zout.
Houdbaarheid: zeker 2 à 3 dagen. Van rijpen wordt een antiboise alleen maar lekkerder.
Afmaken Zet de tartelette net niet in het midden van het bord en leg er 3 partjes pompoen
tegenaan, zó dat de puntjes overlappend tegen het taartje liggen en de onderkant uitwaaiert.
Schenkdruppel er antiboise overheen. Geef eventuele extra saus er apart bij.
Tips & tricks paddenstoelen bakken
Geef paddenstoelen de ruimte en geef ze hitte. Als de pannen
tijdens het bakken niet heet genoeg zijn, of de paddenstoelen niet genoeg ruimte hebben om goed
te bakken, laten ze veel vocht los en worden ze glibberig van structuur, zoals een
blikpaddenstoel. Vandaar dat bakken in 2 pannen in plaats van 1 soms beter werkt. Zoals altijd,
hebben zware pannen de voorkeur omdat die hun hitte beter vasthouden.