Eten

Delen:

Mari Maris maakt een hartverwarmende herfstsoep van paddenstoelen die ze verrijkt met room en gefrituurde salieblaadjes. Het recept komt uit het boek Maison Mari, waarin Mari haar Franse table d’hôte avontuur vertelt, afgewisseld met de recepten daarvan.

Het recept voor de paddenstoelenroomsoep gaat zo:

 

Voor vier kleine kommetjes (een enorm bord roomsoep vult behoorlijk en het is maar een voorgerecht hè)
2 uien, gesnipperd
2 à 3
 tenen knoflook, gehakt
500 g paddenstoelen*, één of meer smakelijke soorten
1 takje salie, gerist en gehakt
5 takjes tijm, gerist en gehakt
milde olijfolie
3,2 dl room** (ja joh, ’t is guur buiten –en heet roomsoep)
eventueel: 1,5 borrelglaasje cognac (hoe meer is niet áltijd hoe lekkerder) en klontjes koude
boter
12 mooie blaadjes salie, om te frituren of per persoon een lepel fijne (kaas)croutons (zie p.
29)

*Als u geen uitgesproken smakelijke verse paddenstoelen kunt krijgen, voeg dan tegelijk met het
water gedroogde paddenstoelen toe (1 klein handje per 2 personen). Die geven genoeg smaak om
de saaiste champignon de illusie van bos mee te geven.

**V: wie, ondanks de naam van de soep,
liever geen room wil gebruiken, voegt in plaats daarvan 100 gram ongebrande, gepureerde
cashewnoten toe (of voor
10 personen: 250 gram) en vervolgens zoveel water als nodig. Voeg
de cashewnotenpuree tegelijk met de cognac toe.
Zet de ui en knoflook in een ruime pan aan in olijfolie. Voeg als de ui glazig is de paddenstoelen,
salie en tijm toe. Bak de paddenstoelen op hoog vuur mooi bruin en blus eventueel af met een
scheutje cognac.
Draai dan het vuur lager en voeg als er wat vocht
vrij is gekomen water toe tot alles nét
onderstaat. Breng aan
de kook, draai het vuur lager en laat in een minuut of 30 rustig tot een
derde inkoken.
Voeg de room toe, breng weer aan de kook, draai het vuur lager en laat nu tot de helft inkoken.
Maak op smaak met peper & zout en eventueel extra tijm.
Ik vind het niet nodig, maar door in
gedeeltes klontjes koude boter door de soep te kloppen (monteren) wordt hij ouderwets romig.
Frituur intussen de hele blaadjes salie in wat olie. Laat ze uitlekken.
Afmaken Schenk de soep in kommetjes of kopjes en leg vlak voor serveren een paar gefrituurde

blaadjes salie op de soep, en/of strooi er (kaas)croutons over

Gerelateerde artikelen