Sodabread

Door Ronald Hoeben

Bereiding

Indicatie bereidingstijd: 7 min. •  rusten: 1 uur • bakken: 1 uur en 30 min.

  • Giet de havermout in een grote kom, giet er 300 ml kokend water op en laat het 1 uur staan.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng het roggemeel, beide soorten zout en het lijnzaad en voeg ze aan de havermout in de kom toe. Klop de eieren los, giet de yoghurt, de 100 ml water en de gesmolten kokosolie erbij en meng dit alles. Giet het natte mengsel bij de droge bestanddelen in de grote kom en roer alles door tot een egale, homogene massa.
  • Vet een cakevorm van circa 1,5 liter inhoud, in met wat kokosolie of boter, knip een strook bakpapier dat in de lengte van de vorm past, leg die erin en vet die ook in.
  • Schep het beslag in de vorm en strijk het glad.
  • Bak het brood in een uur en een kwartier mooi bruin. Verwijder dan de vorm en bak het nog 15 minuten.
  • Laat het brood helemaal afkoelen voor u hem aansnijdt.

Pulled Pork

Door eheroes

Bereiding

Pulled pork

  • Verwarm de oven voor op 140 graden
  • Wrijf het stuk vlees in met de rub bestaande uit: (van elk twee eetlepels) goede paprikapoeder, chiliflakes, bruine suiker en iets minder zout
  • Zet het stuk vlees op het rooster in de rookoven en zet de goed gesloten rookoven op het vuur tot het gaat roken. Zet het hele ding vervolgens rokend en al in de oven. Geen rookoven in huis? Je kunt de Pulled Pork ook maken in een met aluminumfolie afgedekte ovenschaal, dan mis je alleen het rookeffect.
  • Ga iets anders doen…
  • Na ongeveer vijf uur is het vlees klaar (heeft u een vleesthermometer? de kerntemperatuur moet boven de 80 graden zijn)
  • Pluk het vlees met twee vorken uit elkaar.

Doubles, mirakuleuze broodjes voor bij pulled pork

  • Zeef het bakmeel, zout en kurkuma boven een kom. Giet bijna al het water erbij en en kneed tot een samenhangende bol zacht deeg. Gebruik meer of minder water wanneer nodig. Laat het 1 uur afgedekt in de kom rusten.
  • Verdeel het deeg dan in 16 gelijke delen en rol ze tot bolletjes tussen uw handen.
  • Rol ze een voor een uit op een met bloem bestoven aanrecht tot heel dunne schijfjes, zo groot als een cd.
  • Dek ze tot gebruik af met wat folie. Verwarm de olie in een hoge pan. Zorg dat er zeker een laag is van een centimeter of 4,5. Als hij heet is en begint te walmen, laat u 1 schijfje deeg voorzichtig op de bodem glijden. Binnen no time zal het oppoffen als een ballon, laat het 10 seconden bakken en keer het met behulp van een schuimspaan. Laat ze uitlekken op keukenpapier, ga door tot alle broodjes zijn gebakken. Rol de schijfjes deeg opnieuw uit wanneer ze gekrompen zijn. Snij ze open als en pitabroodje om ze te kunnen vullen.

Zuurkoolsalade met hazelnoot

  • Spoel de zuurkool in een zeef onder de kraan en laat uitlekken.
  • Klop voor de dressing de azijn en de gembersiroop goed door elkaar en klop in een dunne straal de hazelnootolie erdoor.
  • Proef en breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Rooster de noten in een koekenpan tot ze geuren en licht kleuren. Hak ze grof.
  • Meng alles goed en dien op bij vettig vlees zoals pulled pork of wild

Hot relish

  • Maal de ui met de pepers in een keukenmmachine fijn.
  • Verwarm de suiker en de azijn in een steelpan, voeg eventueel nog 2 eetlepels water toe.
  • Doe het ui-pepermengsel erbij en laat 3 minuten koken, niet langer. Voeg wat zout toe.
  • Schep de saus in een kommetje en geef hem bij pulled pork of doe hem op een tosti. In een schone pot blijft de relish in de koelkast wel een paar weken goed.

Welke rode wijn bij rood vlees?

Door
Bij rood vlees is rode wijn de gedoodverfde favoriet. Maar dat is nogal een breed begrip. Iets meer finetunen. Rood van Syrah (Shiraz) of Cabernet Sauvignon: beide altijd goed.  Ook blends met beide druiven zijn erg op ‘de koe’.

Het succes van Sauvignon

Door
De Sauvignon steekt Chardonnay naar de kroon. Sauvignon is een verbastering van sauvage, wild. Kortom, de wilde witte. Wereldberoemd geworden dankzij de Loire waar hij tekent voor onder andere Sancerre. Enorme impuls gekregen door de inspanningen in Marlborough, Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig ook elders in de wijnwereld aangeplant. Met wisselend succes…

Het steeltje van het glas

Door
Een wijnglas heeft dat steeltje niet voor niets. Er zijn drie redenen. Ga je met je hand namelijk om de kelk dan gebeurt het volgende: vingers op het glas zo dat de kleur van de wijn nog slechts door een vetfilter ziet. De warmte van je hand warmt de inhoud snel op. En tot slot, in plaats van de geur van de wijn ruik je nu zeep, handcrème of anderszins.

Kun je kaas invriezen?

Door

Technisch gesproken kun je bijna alles invriezen, maar of kaas invriezen nou een goed idee is? Wat is het effect op de smaak en structuur? Typisch een vraag die Betty Koster vaak krijgt in haar winkels van Fromagerie l’Amuse.

culinaire video’s & recepten

Copyright 2025 Foodtube. All Rights Reserved.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze wekelijkse Nieuwsbrief

Iedere week nieuwe video’s en meer