Culinair historica Charlotte Kleyn schreef een boek met de titel Trek over eten op reis. We lezen wat men door de eeuwen heen zoal at onderweg.
De verhalen zijn rijkelijk gelardeerd met recepten, die Charlotte wel heeft aangepast aan de contemporaine smaak en wat er in de meeste winkels voorhanden is. Zo verhaalt ze over de rol van gort aan boord van de VOC schepen en ze geeft daarbij een recept voor gortepap van parelgort met arak, dat als dessert naadloos past in een hedendaags menu.
Het recept uit het boek Trek staat hieronder, het boek kun je met deze link bestellen en als je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.
Gort met bruine boter
50 gram rozijnen en/of gedroogde pruimen
in stukken
50 ml oude jenever of arak
300 ml melk
150 gram parelgort
2 eetl. bruine suiker + extra om te serveren
50 gram roomboter
Wel de rozijnen en/of pruimen in de jenever.
Breng de melk aan de kook en strooi er de
parelgort en een snuf zout in. Draai het
vuur laag en kook de gort zachtjes gaar in
een klein uurtje, roer af en toe (gebruik een
pan met dikke bodem of een verdeelplaatje
om te voorkomen dat de melk aanbrandt).
Roer als de gort gaar is de suiker en de
rozijnen/pruimen met drank door de gort
en verdeel over 4 borden.
Maak de bruine boter: laat de boter in een
pannetje smelten en langzaam lichtbruin
worden. Draai het vuur uit als de boter notig
gaat ruiken en verdeel direct over de gort.
Strooi er nog wat bruine suiker over.