Onze sterren

Delen:

In de lijst van Hollandse verrukkingen staat de stroopwafel op eenzame hoogte. Het is een product dat uit de fabriek komt of van een stroopwafelkraam, al zou het mij niet verbazen als er ook stroopwafels zijn die vers uit de kraam verkocht worden en tòch uit de fabriek vandaan komen.
Een ding is zeker: de banketbakker begint er niet aan, die maakt voor de stroopliefhebber liever stroopkoeken.
Niettemin maakt Cees Holtkamp (op veler verzoek en samen met zijn kleindochter Stella Meijles) voor Foodtube stroopwafels en daarmee betreedt hij terra incognita: ‘ik ben toch een beetje zenuwachtig’ liet hij zich tijdens de opname ontvallen.
Om het verschil te laten zien maken Cees en Stella gelijk ook stroopkoeken, waar je in tegenstelling tot stroopwafels geen speciale apparatuur voor nodig hebt. Uiteraard horen we ook de historie van de stroopwafel.

Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen.  Wil je een door Holtkamp zelf gesigneerd exemplaar? Dat kan.  Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube èn een fysieke boekwinkel terwijl het jou niets extra kost.

Dit is de receptuur uit De Banketbakker:

Voor stroopwafels:
25 gram verse gist of 10 gram droge gist
1 eetlepel lauwe melk
125 gram boter
75 gram basterdsuiker
2 gram zout
1 ei
250 gram Zeeuwse bloem .
Voor stroopkoeken :
240 gram boter
240 gram basterdsuiker
5 gram zout
1 ei
450 gram Zeeuwse bloem
10 gram bakpoeder .
Tenslotte de stroop :
200 gram keukenstroop
125 gram bruine basterdsuiker
100 gram boter
1 theelepel kaneel
Mespunt zout
Gerelateerde artikelen