Joost Leopold van Koffieschool Leopold maakt cappuccino en caffè latte. Hij legt uit wat de verschillen zijn. Bij caffè latte komt eerst de espresso in de kop en dan gaat de melk eroverheen, precies andersom als bij een latte macchiato. De grote kom is maar voor een kwart gevuld met espresso, de rest is warme melk wa het geheel lekker zacht maakt. Een ochtenddrankje.
Bij een cappuccino is de hoeveelheid kofie in de kop een derde. Eenderde espresso, eenderde melk en eenderde melkschuim. Joost gebruikt twee melkkannen tegelijk: een om te schuimen en een om te schenken. De schenkkan wordt van tevoren opgewarmd met heet theewater uit de espressomachine. De andere kan wordt tot de helft gevuld met verse volle melk of houdbare volle melk. Verse melk geeft meer zachte frisheid, houdbare melk geeft meer zoete bitters. Dat is een kwestie van smaak.
Eerst wordt de stoompijp van de machine afgeblazen en vervolgens afgenomen met een schoon doekje. De stoompijp wordt in de schuimkan gepositioneeerd, dan wordt er lucht in geblazen en tegelijk wordt de melk verhit. Om grote luchtbellen te verwijderen tikt Joost met de kan even op de werkbank. Na het melk opschuimen wordt de stoompijp altijd weer uitgeblazen en schoongelapt.
De versgemalen koffie in de filterhouder wordt met flink drukke aangestampt. Als het goed is moet je de filterhouder op z’n kop kunnen houden zonder dat er koffie uitvalt.
De broeikop van de machine wordt even gespoeld met heet water eer de filterhouder erin gedraaid wordt. Vervolgens wordt in minder dan dertig seconden espresso gemaakt. De espresso hoort in een reebruin muizenstaartje in de kop terecht te komen.
De schuimende melk in het kannetje wordt gewalst zodat er een mooie gladde massa ontstaat.
Bij het schenken van een cappucino is het belangrijk dat het oppervlak in het midden wit en aan de buitenrand bruin is.
Het woord cappucino komt van het woord keppel of capuchon.
De melk in de cappucino mag niet te dun zijn. Focus bij het inschenken niet teveel op het figuurtje.
Bij caffè latte zit de espresso onderin, alle melk gaat eroverheen.