Gerechten

Delen:

Merijn Tol en Nadia Zerouali maken samen met Joël Broekaart een luxe plaatbrood. Daarbij maken ze ter gelegenheid van 5 mei gebruik van ingrediënten zoals die in mei 1945 boven Nederland gedropt werden. Het recept staat hieronder, maar ook in het boekje Karnemelk, kersen en cornflakes dat Joël samenstelde om de bevrijding te vieren.

RECEPT
500 g bloem
25 g eipoeder
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel anijszaad
50 g melkpoeder
250-350 ml lauwwarm water
1 zakje gist
½ theelepel zout
frisgroene olijfolie
6 uien
1 blik sardientjes
3 teentjes knoflook

-Meng in een diepe schaal de bloem met het eipoeder, het venkel- en anijszaad en een halve theelepel zout. Schenk er een scheutje olie over.
-Maak een kuiltje in het midden, strooi daar de gist in.
-Meng het melkpoeder met het lauwwarme water tot melk.
-Voeg een scheutje melk toe aan de gist en roer tot een glad papje.
-Meng beetje bij beetje het gistpapje door de bloem en voeg de rest van de melk en 5 eetlepels olijfolie toe.
-Kneed tot een samenhangend deeg. Blijf kneden, ongeveer 15 minuten, tot je een glad en soepel deeg hebt. Mocht het deeg te stevig voelen, voeg dan tussendoor telkens een beetje lauwwarm water toe.
-Laat het deeg afgedekt onder een doek anderhalf uur rijzen.
-Vet een grote bakplaat in met wat olie en verdeel het deeg erover in een gelijkmatige laag van 2 tot 3 cm.
-Laat nog eens 30 minuten afgedekt onder een theedoek narijzen.
-Verwarm de oven voor op 200 graden C.
-Maak kuiltjes in het deeg en schenk er wat olijfolie over.
-Bak het brood in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar in de hete oven.
-Pel en snijd de uien in halve ringen. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en bak de uien op heel laag vuur ongeveer 15 minuten tot ze zacht en gaar zijn.
-Prak de sardientjes uit blik (zonder de aanhangende olie) grof. Meng met de uien.
-Verdeel het ui-sardientjesmengsel over het plaatbrood.
-Snijd de knoflook in dunne plakjes en bak ze in een scheutje olijfolie mooi goudbruin en knapperig. Verdeel ook de knoflook over het warme brood.
-Bestrooi eventueel met nog wat fijngehakte peterselie.
-Snijd in stukken en serveer met een glas rode boerse stevige wijn.

Warm en koud lekker en ook nog de volgende dag!

print

Gerelateerde artikelen