Kunstenaar/ontwerper en kookboekauteur Maroeska Metz maakt vegan mayonaise door één alledaags en één minder alledaags, maar breed verkrijgbaar ingrediënt te gebruiken. Door toevoeging van de gebruikelijke smaakmakers in mayonaise (zout, azijn, mosterd) is het resultaat moeilijk van ‘gewone’ mayonaise te onderscheiden.
Uiteraard kun je voor gewone mayonaise met ei ook terecht op Foodtube.
Vegan mayonaise maakt Maroeska met olie en aquafaba, dat is het vocht waarin kikkererwten gekookt zijn. Je kunt het dus zelf maken door kikkererwten te koken, maar het zit ook kant en klaar in een pot kikkererwten di je bij de supermarkt koopt.
Een ander bestanddeel is xantan gum dat je bij de natuurwinkel koopt of in tal van verpakkingen online kunt bestellen. Je hebt er voor een portie mayonaise maar heel weinig van nodig, dus met een potje van ongeveer 7 euro doe je heel lang.
Dit is Maroeska’s recept:
Dit recept is goed te combineren met het maken van hummus, je kunt de aquafaba die
over is van de pot kikkererwten gebruiken. De smaak van de gebruikte olie en mosterd
werkt uiteraard door in het eindproduct.
Tijd | 5 minuten
Nodig | Staafmixer
Porties | 500 gram
140 gram aqua faba (restvan een glazen pot kikkererwten)
60 gram fijne mosterd
300 gram (koolzaad-olijf-zonnebloem-arachide etc)olie
Sap van een citroen
10 gram zout
1 eetlepel honig of gembernat
1 teen knoflook(kan ook weg gelaten worden)
1/3 theelepel Xantam gum(bij reformwinkels te koop)
Alles in een glazen pot doen met gr0te opening waar een staafmixer doorheen past. De
staafmixer op de bodem zetten en langzaag omhoog trekken. In een paar seconden is
de mayonaise klaar. Je kunt er nog smaakjes aan toevoegen, als de mayonaise
bijvoorbeeld bijna op is een paar blaadjes basilicum of koriander etc. Je kunt er ook iets
scherps aan toevoegen of een sliert gegrilde gepelde paprika. Dit doe je alleen om een
laatste rest ‘op te peppen’ de mayonaise bederft daarna sneller, of uiteraard in een keer
opmaken…