Gerechten

Delen:

Eva Posthuma de Boer zocht en vond een manier om een stoofschotel te maken met dezelfde comfortfood-kwaliteit als boeuf bourguignon, maar dan zonder vlees. Meatless bourguignon dus.

Het recept komt uit Eva’s Keukenkast, het boek dat beantwoordt aan het verlangen om minder vlees en vis te eten en met zo min mogelijk afval te koken.

Over de smaak van gerookt spek, die je graag in een boeuf Bourguignon proeft, zegt Eva in haar boek:

‘Voor de schijn van vlees is gerookt zout het geheim. En niet alleen voor dit recept, maar ook voor ontelbare andere vegetarische gerechten waarbij je de schijn van

vlees graag wilt ophouden. Gelukkig is gerookt zout bij steeds meer winkels verkrijgbaar, sommige supermarkten verkopen het zelfs al. En anders biedt het

internet geheid een oplossing.’

 

6 eetl. milde olijfolie

2 uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook, geraspt

200 g winterwortel, in plakjes van 1 cm

200 g knolselderij, in blokjes van 2 cm

200 g bleekselderij, in stukjes van 2 cm

10 g boter

600 g kleine champignons, schoongeboend,

grote exemplaren

gehalveerd

½ fles rode wijn

1 blokje groentebouillon

1 theel. gerookte-paprikapoeder

½ theel. gerookt zout

5 takjes tijm

2 laurierblaadjes

1 courgette, in kwart plakjes van

2 cm dik

2 theel. arrowrootpoeder of maizena

peper

10 g bladpeterselie, grofgehakt

 

Verhit 3 eetlepels van de olijfolie in een braadpan en fruit de uien. Voeg de knoflook,

wortel, knol- en bleekselderij toe en bak even mee. Verhit de overgebleven

olijfolie met de boter in een grote koekenpan en bak de champignons tot ze bruin

beginnen te kleuren – ze hebben ruimte nodig als ze bakken, dus misschien moet

het in twee delen. Doe de champignons bij de rest van de groenten in de braadpan.

Voeg de wijn, 150

milliliter water, het blokje groentebouillon, het gerookte-paprikapoeder,

gerookte zout, de tijm en laurierblaadjes toe en breng het vocht aan de kook

zodat de alcohol kan verdampen. Doe de deksel op de pan en laat de bourguignon

45 minuten sudderen. Voeg de courgette toe en laat nog 15 minuten pruttelen. Los

de arrowrootpoeder op in een paar lepels van het kookvocht en giet in de pan. De

saus moet licht gebonden zijn. Breng op smaak peper en bestrooi met de peterselie.

Lekker met stokbrood of een gekookt (nieuw) aardappeltje in de schil.

print

Gerelateerde artikelen