Met zout ingelegde citroenen vormen een geduchte smaakmaker, maar eer je er mee aan de slag kunt moet je wachten tot het inlegproces voltooid is. Jigal Krant, auteur van TLV (het kookboek over de keuken van Tel Aviv) heeft een snelle short cut bedacht om met citroen en zout direct te kunnen scoren, die hij direct verwerkt in een kleine salade en serveert met à la minute gegrilde pita chips.
die hij direct verwerkt in een kleine salade en serveert met à la minute gegrilde pita chips.
Voor de chips heb je nodig:
4 pita’s
6 el za’atar
extra vergine olijfolie
Rooster de pita’s kort in de broodrooster, zodat beide helften
loskomen en je ze gemakkelijker over de lengte kan halveren.
Op de grillpan
Verhit een gietijzeren grillpan op hoog vuur. Smeer de rulle zijdes van
de pitahelften in met olijfolie. Bestrooi met za’atar en druk aan. Leg de
pita’s met hun geoliede kant op de groeven. Een minuutje moet genoeg
zijn. Snijd in punten en laat afkoelen.
In de oven
Warm de oven voor op zijn heetste stand en zet de grill aan. Leg de
pitahelften met hun rulle kant op de hete ovenplaat of, als je die hebt,
op een pizzasteen. Druk goed aan. Rooster de pita’s goudbruin. Blijf
erbij, want het gaat razend snel. Haal de pita’s uit de oven en kwast
de rulle kant in met wat extra vergine olijfolie. Bestrooi met za’atar.
Laat afkoelen en snijd in punten.