Gerechten

Delen:

Maris Maris is auteur van een aantal toonaangevende groentekookboeken, waaronder De Groentebijbel, die aan de elfde druk toe is.  Uit dat boek maakt ze aardappelpuree en wel in 3 variaties: geknepen, geprakt en als stamppot met basilicum.

Aardappelpuree
400 g kruimige aardappelen (met stevige aardappelen gaat het ook prima, als ze maar smakelijk zijn)

2 à 3 dl melk

1 à 2 tenen knoflook

klont boter

1 ei

Plus, voor de variaties:

olijfolie

crème fraîche

(totaal ca. 1 bosje) 2 à 3 groene kruiden zoals peterselie, kervel, selderij, wat er is, tuinkers en/of bosui ook prima.

 

Kook de aardappelen en laat ze uitdampen in een vergiet. Zet de pan terug op een laag vuur. Giet dan melk in de pan en voeg knoflook, boter en peper & zout toe. Als de melk warm is, de uitgedampte aardappelen erdoor stampen (of ze er met de pureeknijper in knijpen). Maak op smaak en roer er, van het vuur af, een ei door om de puree luchtiger te maken.

 

Variaties:

– Restaurantkoks kloppen er vaak nog olijfolie en/of crème fraîche door met een garde; dat maakt de puree luchtiger van structuur, maar niet per se lichter op de maag. Maar om met Bocusse te spreken: ‘We zijn koks, geen dokters’.

– Klop op het laatst 2 eetlepels walnoten- of truffelolie door de puree.

door de puree.

– Afhankelijk van de toepassing van de puree, kun je hem verder op smaak brengen met (paddenstoelen)bouillon* en nootmuskaat. Of – hoe gek dat ook klinkt – een lepeltje gladde mosterd.

Gerelateerde artikelen