Gerechten

Delen:

 

Uit haar kookboek Mari plukt de dag maakt Mari Maris een gehaktballen-variant: van paddenstoelen.

Dit is het recept uit het boek:

350 g smakelijke paddenstoelen, grof gesneden
1 sjalotje, fijngesneden
1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt
1 handje gedroogde paddenstoelen, liefst eekhoorntjesbrood, geweekt in weinig water
10 takjes basilicum of 5 tijm, gerist en gehakt
70 g geraspte Parmezaan
1 ei
ca. 5 el broodkruim
Fruit in een ruime pan de verse paddenstoelen, sjalot en knoflook met een scheutje olie in een
paar minuten gaar.
Voeg de gedroogde paddenstoelen en tijm of basilicum toe en bak nog 2 minuten mee. Maal in de
keukenmachine op pulse tot grove ‘korrels’. Schep in een kom en laat afkoelen tot lauw.
Meng de overige ingrediënten erdoor en maak op smaak met peper & zout. Voeg als het mengsel
niet stevig genoeg is om er balletjes van te rollen nog een beetje broodkruim toe. Rol er kleine
pingpongballetjes van en leg ze op een ovenplaat.
Zet in een oven van 180 °C. De balletjes zijn klaar als ze na circa 10 minuten stevig zijn en er
mooi gebakken uitzien.
Ze kunnen ook in de koekenpan worden gemaakt. Rol ze regelmatig door de pan zodat er een
gelijkmatig korstje omheen bakt.
Veganoptie,: zonder ei gaat ook, de structuur blijft dan wel wat losser. Daarom is in de oven
bakken dan handiger. De Parmezaan kan vervangen worden door edelgistvlokken.
Uiteraard kunt u er ook burgertjes van vormen.

Gerelateerde artikelen