Drinken

Delen:

Drie opmerkelijke koffiedranken op het Amsterdam Coffee Festival 2016: Kees Raat van Metropolitan Pastry Room introduceert vijf affogato’s, gelato in combinatie met koffie. En dan niet zomaar een een bakje pleur, maar een perfecte espresso.

In de keutels van de civetkat zijn koffiebonen te vinden. Ze worden door het dier wel gegeten maar niet verteerd. Toch levert de tocht van de koffieboon door het spijsverteringskanaal van het roofdier een extra melange aan de arabicabonen. Dus worden de keutels geoogst en wordt er koffie gezet van de inhoud. De kostbare inhoud, want deze kopi luwak-koffie is de duurste ter wereld: een half pondje doet zestig euro. Of de civetkat weet heeft van wat er met zijn uitwerpselen wordt uitgespookt is niet bekend, wel verzekert men ons dat de stoelgang van Felix in alle vrijheid plaatsvindt. Wij hebben alvast een schoteltje arabicabonen naast de kattenbak gezet en we wachten de ontwikkelingen met spanning af.

Is er ook hippe oploskoffie? Nog niet, wel oplosthee en die heet chai latte. Een Indiaas poeder op basis van zwarte thee, melkpoeder en kruidensuiker dat naar keuze met water of melk gemengd kan worden. Het is een zoet drankje dat zich in het grijze gebied tussen koffie en thee manifesteert. De firma Chalo levert de blikken in vier smaken waaronder kardamom, gember en kaneel plus een lactosevrije versie. Goed nieuws voor de barista’s: met chai latte kan latte art bedreven worden.

Gerelateerde artikelen