Gerechten

Delen:

Jigal Krant -auteur van TLV en Land zinder melk en honing- over de keuken van Tel Aviv, is bezig met een boek over de aubergine. Daarvan tilt hij af te toe een tipje van de sluier op voor Foodtube. Deze keer maakt hij een tamelijk onweerstaanbare sandwich waarvoor hij de aubergine samen met paprika en courgette grillt en combineert met een kidneybonenpaté. Het complete recept staat hieronder.

Je kunt TLV Vegan van Jigal bestellen met deze link.

Sandwich kidneybonenpaté met gegrilde groenten en pesto

Ingrediënten

Voor 6 personen

Kidneybonenpaté

1 blik kidneybonen (uitlekgewicht 240 g)

100 g rauwe tahin

1 el tomatenpuree

2 tl rozenharissa

3 tenen zwarte knoflook

50 g halfgedroogde tomaatjes in olie, uitgelekt

1 tl granaatappelmelasse

sap van 1 citroen (4 el)

½ tl zout

Gegrilde groenten

1 courgette

1 lange aubergines

2 paprika’s (geel en rood)

flinke bos rozemarijn

flinke bos tijm

Pesto

flinke bos basilicum

2 el pijnboompitten, licht geroosterd

1 klein teentje knoflook

extra vergine olijfolie

kneepje citroensap

En verder

1 wit zuurdesembrood

85 g rucola

Doe de bonen in een zeef en spoel schoon onder de kraan. Laat goed uitlekken. Pureer de bonen in de keukenmachine met de overige ingrediënten tot een gladde paté. Breng zo nodig verder op smaak met extra zout, zuur (citroensap), zoet (granaatappelmelasse) en scherpte (rozenharissa).

Laat een grillpan gloeiend heet worden op hoog vuur. Snijd ondertussen de courgette en aubergine in pinkdikke plakken. Halveer de paprika, verwijder het steeltje, zaadlijsten en zaadjes en druk plat op je werkblad. Schenk olijfolie in een kommetje en bestrijk alle groenten aan weerszijden met een kwastje. Bestrooi met een snuf zout. Leg zo veel mogelijk plakjes courgettes op de grillpan. Draai na 3 minuten om. Er moeten mooie grillstrepenzichtbaar zijn. Gril nog eens 2 minuten aan de andere zijde. Leg een paar takjes rozemarijn en tijm op de bodem van een kom. Plaats de gegrilde plakken courgette erop en bedek opnieuwmet rozemarijn en tijm. Doe de deksel op de kom.

Gril de aubergine op dezelfde wijze als de courgette, voeg toe aan de gegrilde plakken courgette, bedek opnieuw met rozemarijn en tijm en dek af. Grill de paprika eerst met de schil naar boven. Gebruik een zware pan om de paprika plat op de grillpan te drukken. Snijd de paprika na het grillen in stukken en voeg met rozemarijn en tijm toe aan de overige gegrilde groenten. Laat afgedekt afkoelen.

Maak de pesto: pureer de basilicum, pijnboompitten, knoflook en citroensap en in de keukenmachine of – voor het authentieke gevoel – in de vijzel. Voeg genoeg olijfolie toe voor een mooie emulsie. Laat de keukenmachine niet langer draaien dan nodig, zo voorkom je dat de pesto opwarmt en aan smaak en kleur verliest. Proef en maak de pesto verder op smaak met flink wat zout en zo nodig extra citroensap.

Kwast voor iedere sandwich twee vingerdikke sneden brood licht in met olijfolie. Toast de boterhammen in de grillpan, broodrooster of onder de ovengrill. Besmeer 1 boterham met paté, beleg met een paar takjes rucola, gegrilde groenten en druppel er wat pesto overheen. Leg de tweede boterham erbovenop. Snijd doormidden met een broodmes en eet uit het vuistje.

Gerelateerde artikelen