Borekas is een populaire Israëlische snack, die bestaat uit een hartige vulling in bladerdeeg. Een soort vegetarisch saucijzenbroodje. De borekasim (meervoud) ontbreken dus ook niet in TLV, het kookboek van Jigal Krant over de keuken van Tel Aviv. Deze borekas wordt gevuld met geroosterde aubergine, ei en feta. Diepvries bladerdeeg leent zich er uitstekend voor, zolang er maar roomboter op het pakje staat.
Voor 24 stuks
2 aubergines
1 theezakje lapsang souchoung (1,5 tl)
100 g feta, verkruimeld
1 ei, gesplitst
12 plakjes roomboterbladerdeeg
(12×12 cm)
1 el pompoenpitten
1 tl soemak
Rooster de aubergines boven
open vuur of, als je geen
gasfornuis hebt, onder de
grill van de oven (zie blz.
299). Laat de aubergines
enigszins afkoelen en peuter
de zwartgeblakerde schil
eraf. Schep het vruchtvlees in
een vergiet en druk er zoveel
mogelijk vocht uit. Doe de
uitgeknepen aubergine in een
kom en voeg de inhoud van
het theezakje, de feta, het
eigeel en een flinke snuf zout
toe. Prak met een vork tot een
gladde vulling.
Verwarm de oven voor op
220 graden. Laat het bladerdeeg
ontdooien en bewaar
in de ijskast zodat het deeg
niet te slap wordt. Leg steeds
een plakje bladerdeeg op je
werkvlak, halveer deze en lepel
wat vulling op beide helften.
Vouw dicht met je handen.
Druk de randjes aan met een
vork. Bestrijk elke borekas met
losgeklopt eiwit en bestrooi
rijkelijk met pompoenpitten en
soemak. Bak in 15-20 minuten
goudbruin en laat 10-15
minuten afkoelen.