Gerechten

Delen:

Borekas is een populaire Israëlische snack, die bestaat uit een hartige vulling in bladerdeeg. Een soort vegetarisch saucijzenbroodje. De borekasim (meervoud) ontbreken dus ook niet in TLV, het kookboek van Jigal Krant over de keuken van Tel Aviv. Deze borekas wordt gevuld met geroosterde aubergine, ei en feta. Diepvries bladerdeeg leent zich er uitstekend voor, zolang er maar roomboter op het pakje staat.

 

Voor 24 stuks

2 aubergines

1 theezakje lapsang souchoung (1,5 tl)

100 g feta, verkruimeld

1 ei, gesplitst

12 plakjes roomboterbladerdeeg

(12×12 cm)

1 el pompoenpitten

1 tl soemak

Rooster de aubergines boven

open vuur of, als je geen

gasfornuis hebt, onder de

grill van de oven (zie blz.

299). Laat de aubergines

enigszins afkoelen en peuter

de zwartgeblakerde schil

eraf. Schep het vruchtvlees in

een vergiet en druk er zoveel

mogelijk vocht uit. Doe de

uitgeknepen aubergine in een

kom en voeg de inhoud van

het theezakje, de feta, het

eigeel en een flinke snuf zout

toe. Prak met een vork tot een

gladde vulling.

Verwarm de oven voor op

220 graden. Laat het bladerdeeg

ontdooien en bewaar

in de ijskast zodat het deeg

niet te slap wordt. Leg steeds

een plakje bladerdeeg op je

werkvlak, halveer deze en lepel

wat vulling op beide helften.

Vouw dicht met je handen.

Druk de randjes aan met een

vork. Bestrijk elke borekas met

losgeklopt eiwit en bestrooi

rijkelijk met pompoenpitten en

soemak. Bak in 15-20 minuten

goudbruin en laat 10-15

minuten afkoelen.

print
Gerelateerde artikelen