Onze sterren

Delen:

@demoslager Gertjan Kiers frituurt van zwoerd een krokante snack voor bij de borrel. Het recept (dat hierinder staat) komt uit zijn boek Van kop tot staart/varken.

Je kunt het boek bestellen met deze link en als je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.

Alles over spek vertelde hij eerder op Foodtube

Voor 6 personen
Bereidingstijd: 14 uur
INGREDIËNTEN
600 g zwoerd
1 el nitriet-pekelzout
arachideolie, om in te frituren
1 tl gerookte-paprikapoeder (zoet) of een
gemalen specerij naar keuze
Voor de mayonaise
4 el mayonaise
1 el srirachasaus

BEREIDING
Leg het zwoerd met de zwoerdkant op je
werkblad en schraap er met een scherp mes
overheen zodat je al het vet verwijdert. Snijd het
zwoerd in repen van ongeveer 20 x5 centimeter.
Leg het zwoerd in een pan en voeg het
nitriet-pekelzout en zoveel water toe dat het
zwoerd ruim onder staat. Breng op hoog vuur aan
de kook, zet het vuur lager en laat het zwoerd ca.
3 uur zachtjes koken.
Verwarm de oven voor op 75 graden. Schep het
zwoerd met een schuimspaan uit de pan en lat
het op keukenpapier uitlekken,
Leg het zwoerd op het rooster in het midden
van de oven en laat het ca. 10 uur drogen, zet de
oven op een klein kiertje om het vocht te laten
ontsnappen
Haal het zwoerd uit de oven en laat het afkoelen.
Verwarm de arachideolie in een frituurpan tot
180 C. Voeg een paar repen van het gedroogde
zwoerd toe en frituur het in ca. 2 minuten licht
goudbruin en krokant. Houd er rekening mee dat
het zwoerd tijdens het frituren op zal zwellen.
Haal het zwoerd uit de pan en leg op een dubbele
laag keukenpapier. Bestrooi met wat van de
gerookte-paprikapoeder en laat het zwoerd goed
uitlekken. Bereid de rest van het gedroogde
zwoerd op dezelfde manier.
Meng de mayonaise met de sriracha en
serveer het mengsel bij de krokante
varkenshuid.

print
Gerelateerde artikelen