Gerechten

Delen:

Net als moorkoppen en tompoezen is ook de gevulde koek vaak een fabrieksproduct. Er zitten er dan zes in een verpakking en ze zijn van een verdrietige kwaliteit. Waar je bij een echte gevulde koek boter en amandel proeft, smaken de gevulde koeken uit de supermarkt naar zoetig golfkarton. Nee, dan de glanzende exemplaren van de banketbakker, waarvan de koek krokant is en de vulling uit enigszins vochtige amandelspijs bestaat. Zulke gevulde koeken vind je bij de patisserie van Holtkamp en de grondlegger van dat bedrijf, Cees Holtkamp, laat in de video zien hoe je die maakt. Hij wordt bijgestaan door zijn kleindochter Stella.

Voor de vulling gebruikt Cees deze keer een stukje amandelspijs zoals je dat kant en klaar kunt kopen, hij mengt het met wat losgeklopt ei.

Na tien jaar is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen.  Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube, terwijl het jou niets exta kost.

Ingrediënten

100 grambasterdsuiker
200 gramboter
1ei
1 theelepelcitroenrasp
3 gramzout
6 grambakpoeder
300 gramZeeuwse bloem
Amandelspijs

Kooktijd

40 minuten

Aantal personen

12 personen

Bereiding

Voor de koek van twaalf gevulde koeken:

Meng 100 gram basterdsuiker met 200 gram boter, een half ei , een theelepel citroenrasp, 3 gram zout, 6 gram bakpoeder en 300 gram Zeeuwse bloem. Laat het deeg risten en rol het daarna uit ter dikte van een euro.

Steek er met een gekartelde steker van 10 centimeter doorsnee de koekbodems en deksels uit (24 stuks totaal). Leg ze op bakpapier op een bakplaat en leg op elke bodem een hoopje van ongeveer 25 gram spijs. Doe dat met een spuit of een ijsknijper. Druk de deksels erop en maak er met een holle handpalm voorzichtig de vorm in. Garneer met amandelen en bestrijk met geklopt ei. Laat het eierstrijksel even indroge en bestrijk nogmaals. Schuif de plaat in een oven van 210 graden met luchtcirculatie of met stilstaande warmte op 230 graden voor 15 minuten.

Gerelateerde artikelen