Eten

Delen:

Alsof het al niet bizar genoeg was dat het hoofddeksel der sikhs in de patisserie verzeilde, is er ook nog een Moskovische versie van de tulband waarvan niemand de exacte oorsprong kent. Cees Holtkamp sluit een Frans bakkerscomplot niet uit. Samen met zijn kleindochter Stella maakt Cees een Moskovische tulband en legt hij uit waarom je die steeds minder bij de banketbakker treft.

Ingrediënten

70 gramkrenten (geweld)
70 gramrozijnen
110 grambloem
20 grammaïzena
100 gramkoude boter
5eiwitten
6eierdooiers
120 gramsuiker
mespuntzout
citroenrasp


Aantal personen

8 personen

Bereiding

  • Verwarm de oven op 175 graden.
  • Zeef de bloem en vermeng met de maïzena en het zout.
  • Snij de koude boter in blokjes van een halve centimeter en meng die door de bloem.
  • Klop de eidooiers met de citroenrasp en 50 gram van de suiker tot een nagenoeg wit mengsel.
  • Klop de eiwitten op met het zout en voeg er geleidelijk 70 gram van de suiker aan toe.
  • Spatel de eidooiermassa door het stijfgeslagen eiwit en daarna het bloem/boter mengsel.
  • Schep er vervolgens de krenten en rozijnen door.
  • Schep de beslagmassa in een beboterde en met bloem bestoven tulbandvorm en bak de tulband 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Prik met een scherp mes in de tulband, als het mes er schoon uitkomt is de tulband gaar.
  • Bestrijk de tulband met boter en zet de vorm er terug op.
  • Bestuif de afgekoelde tulband met poedersuiker.

Het recept komt uit Holtkamps boek De Banketbakker.

Gerelateerde artikelen