Gerechten

Delen:

Slakken in kruidenboter, de hit uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Chefkok/kookboekauteur Joris Bijdendijk maakt ze volgens de regelen der kunst, want het gerecht staat in zijn boek Chez Bijdendijk en in dat boek leert hij de lezer koken aan de hand van 70 klassieke Franse gerechten.

Hieronder zie je het recept, het boek kun je bestellen met deze link en als je dat doet help je niet alleen Foodtube, maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.

 

Je hebt nodig voor 4 personen:

voor 4 personen
1 bosje krulpeterselie
1 sjalot
5 tenen knoflook
250 gram boter, op kamertemperatuur
24 slakken (delicatessenwinkel
of grote supermarkt)
brood, om te serveren

Slakjes
Wijngaardslakken zijn al een paar jaar ook heel goed te krijgen in
Nederland, bijvoorbeeld bij Slow Escargots. Als enige kwekerij in
Nederland verkopen zij ook puur en kakelvers slakkenvlees, zonder
toegevoegde smaken. Ze kweken drie soorten slakken, waaronder de
gros gris. Neem die vooral als je ze kunt krijgen.
Pluk de peterselieblaadjes van de stengels en was goed. Snijd de sjalot grof.
Pureer de peterselie en sjalot met de knoflook en boter in een keukenmachine tot
een gladde massa.
Verwarm de oven voor tot 18o”C.
Leg de slakken met de opening van het huisje naar boven in een ovenschaal.
Schep de boter op de slakjes. Je kunt wat verkreukeld aluminiumfolie onder de
slakkenhuizen leggen als ze anders niet goed recht blijven staan. Nog beter is
natuurlijk om ze te bakken in een slakkenbordje. Die hebben kleine vormpjes
waar precies een slakkenhuis in kan blijven liggen met de opening omhoog.
Bak ongeveer 20 minuten in de oven. Als de boter mooi is gesmolten en een
beetje verkleurd is, zijn de slakjes klaar. Tip: mocht je oud brood, panko of
broodkruim hebben, dan is het lekker om dat over de slakken heen te strooien
voor het bakken. Dat wordt dan lekker krokant.
Verdeel de slakken over borden en zorg dat er genoeg boter meekomt. Serveer
met brood.

print

Gerelateerde artikelen