Knoflook is een belangrijke smaakmaker, die rauw oneetbaar is. Voor verwerking in een gerecht kun je ‘m snipperen, in plakjes snijden of door een knoflookpers drukken en over de voor- en nadelen van die methoden is het laatste woord nog niet gezegd. Waar je het makkelijker over eens kunt worden is de in z’n geheel gepofte knoflook, die zich een stuk vriendelijker presenteert dan de andere varianten. Mari Maris, auteur van (o.v.a.) de Groentebijbel vertelt er meer over en voegt de daad bij het woord.
Gepofte knoflook heeft een verrassend zachte smaak.
Verpak de knoflookbollen in aluminiumfolie en rooster ze ongeveer 20 minuten in
een oven van 180 ºC. Als je in de bol kunt knijpen, is hij klaar. Laat afkoelen en knijp
de puree uit de velletjes voor verder gebruik. Dat gaat het makkelijkst door een teen
bij zijn kontje vast te pakken en hem dan tussen duim en wijsvinger uit te knijpen..
Serveersuggesties: op croutons of als vervanger van saus. Of maak er een saus van
volgens het volgende recept.
Saus van gepofte knoflook
gepofte knoflooktenen (zie het vorige recept) van 1 klein bolletje
1,2 dl zure room
kleine eetlepel honing
2 takjes tijm, gerist en gehakt
eventueel:
paar druppels citroensap
Roer de uitgeknepen gepofte knoflooktenen los met de zure room, honing, tijm en
peper & zout. Voeg naar smaak citroensap toe.
Serveersuggesties: de saus past bijna overal bij, hij is zo zacht en bijzonder van
smaak, dat het ook lekker is hem op een crêpe of blini te smeren, die je als
voorgerecht of hapje kunt serveren.
Dit recept en nog veel meer vind je in De Groentebijbel