Gerechten

Delen:

Jigal Krant, auteur van het succesvolle kookboek TLV over de keuken van Tel Aviv, maakt messabecha. Het lijkt op choemoes, maar het is grover van structuur en wordt warm gegeten.

Voor 4 personen

250 g gedroogde kikkererwten

1 tl baksoda

2 tenen knoflook, geperst of fijngehakt

4 groene chilipepers

2 ingelegde groene chilipepers

1 kleine teen knoflook, geraspt of geperst

sap van 2 citroenen

150 g techina (tahin)

snuf gemalen komijn

extra vergine olijfolie

4 takjes bladpeterselie, grof gehakt

2 grote uien

4 pita’s

Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water met 1 theelepel baksoda erin opgelost. Langer kan ook, maar zet de erwten dan in de ijskast. Giet de kikkererwten af en ontvel ze (zie: daarvoor deze video).

Breng de kikkererwten met schoon water aan de kook in een lage soeppan. Zorg dat de erwten ongeveer 3 centimeter onderstaan. Schep het eiwitrijke schuim dat zich vormt aan het oppervlak weg met een schuimspaan. Voeg de knoflook toe en laat de erwten op matig vuur afgedekt doorpruttelen.

Maak terwijl de kikkererwten opstaan de tatbiela, het pittige sausje. Verwijder de steeltjes en snijd de chilipepers in de lengte in tweeën. Schraap als je jouw tatbiela niet al te pittig wil de zaden en zaadlijsten met een klein theelepeltje eruit. Snijd de chili’s over de lengte in flinterdunne reepjes en vervolgens overdwars in piepkleine blokjes. Hak de ingelegde chilipepers fijn met de geraspte of geperste knoflook. Voeg het citroensap en de verse chilipeper toe en vul aan met sap uit de pot ingelegde groene pepers. Breng op smaak met een snuf grof zout.

Check de kikkererwten: als de erwten zo gaar zijn dat je ze gemakkelijk tussen twee vingers kapot kunt knijpen, mag de deksel van de pan. Reken op 30-45 minuten. Zet het vuur hoog, voeg 1 theelepel zout toe en laat 3-5 minuten goed doorkoken zodat een licht lobbige, enigszins gebonden soep ontstaat. Laat ook weer niet te veel inkoken, want de techina die we nog toevoegen heeft een sterk bindende werking. Het inschatten van de beste consistentie vergt enige oefening.

Zorg dat je voor het opdienen alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden hebt klaarstaan. Neem per persoon 1 soep-opscheplepel uit de pan en schep in een ruime (voorverwarmde) kom. Voeg 2 eetlepels citroensap en 3 eetlepels rauwe techina toe. Meng alles in een paar vlotte bewegingen door elkaar. Voeg zo nodig wat heet water toe als de messabecha te dik is. Laat de messabecha op een diep (voorverwarmd) bord glijden. Garneer met komijn, olijfolie en peterselie. Serveer met een halve ui, een bakje tatbiela en warme pita.

Gerelateerde artikelen