Uit zijn boek TLV Vegan (over de vegan keuken van Tel Aviv) maakt Jigal Krant in een handomdraai een flinke pot mosterd. Dit is het recept uit het boek:
Voor 300 ml
50 g geel mosterdzaad
50 g zwart mosterdzaad
100 ml witte wijnazijn
2 tl golden syrup, 1 tl kurkuma (geelwortel)
Week het mosterdzaad 12 uur in ruim water.
Giet het mosterdzaad af en pureer 5 minuten in de keukenmachine tot een dikke gele substantie. Giet de wijnazijn er in kleine scheutjes bij terwijl de keukenmachine loopt. Voeg golden syrup, kurkuma, 1 theelepel zout en 25 milliliter water toe en laat nog minimaal 10 minuten draaien. Proef (maar pas op, de mosterd is nog loeischerp!) en breng zo nodig verder op smaak met golden syrup of zout.
Wrijf de mosterd in porties met een pannenlikker door een fijne zeef. Na 5 à 10 minuten noeste arbeid blijft slechts een dikke drab over. Schep de gefilterde mosterd in een schone (weck)pot in de ijskast.
De mosterd wordt mettertijd lekkerder en minder scherp. Hij is zowat eeuwig houdbaar.
Jigal maakte ook vegan mayonaise voor Foodtube, zoals je hier ziet.
Je kunt een exemplaar van Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je niet alleen Foodtube maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.