Copyright 2025 Foodtube. All Rights Reserved.
- Klop de eiwitten stijf en voeg al draaiende de suiker toe. Klop zeker 10 minuten door tot zich een glimmende stevige massa ontstaat. Voeg de citroensap en rasp toe en meng nog een 12 minuut goed door. Maak van de massa vijf mooie toeven van circa 4 cm hoog met wat uitstekende pieken. Zet circa 25-30. min in de oven. Test de vijfde na 25 minuten een door hem afgekoeld door midden te breken. Hij moet van buiten krokant zijn en in de kern mag hij nog wat zacht, kleverig zijn.
- Klop de slagroom met de suiker lobbig.
- Maak de passievrucht dressing. Klop alle ingrediënten samen tot een mooie dressing.
- Schep de slagoom op de pavlova en schenk de dressing erover heen. Garneer met groene jonge blaadjes basilicum, munt of anijs cress.
Er zijn steeds meer diensten die een deel van een koe bevroren bij je thuisbezorgen. Maar wat gebeurt er wanneer je een stijfbevroren entrecote van min achttien graden in een hete bakpan laat glijden?Smaakt dat vlees nu eigenlijk beter of slechter? Samen met onze Foodtube ster @demoslager Gertjan Kiers hebben we de test gedaan. Een verse vs. een bevroren entrecote. Bekijk het (verrassende) resultaat.
Geïnteresseerd in vlees? In De Vleesbijbel leert Gertjan Kiers je hoe je kwaliteit herkent, hoe je uitbeent, verdeelt, splitst en bereidt. Je zult lezen over het slachtproces, het rijpen, over mager en vet, over mals of stug en je krijgt een mooie verzameling vleesrecepten. Gertjans Vleesbijbel kun je hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube terwijl het jou niets extra kost.
Deze keer belicht Petra Possel een recente verschijning, De Herenkookclub door Tom Kellerhuis. Petra kent de auteur van haver tot gort en ze memoreert een paar gedenkwaardige momenten uit die vriendschap.
Kellerhuis geeft (onder andere) recepten van een aantal klassieke combinaties zoals die van witlofsalade met mango en spek.
Recept (4 personen)
- 100 gram gerookt ontbijtspek of pancetta
- 100 gram gepelde walnoten
- 4 stronkjes witlof
- 1 rijpe mango
- 125 gram zure room
- zout en versgemalen peper
Bereiding
Snijd de repen spek in kleine plakjes en bak in eigen vet in een koekenpan krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Hak de walnotengrof. In plaats daarvan kun je ook pijnboompitten nemen, die je eerst even licht roostert in een droge koekenpan.
Snijd het kontje van de witlof, verwijder de lelijke blaadjes en kerf met een scherp mesje eventueel de wat bittere kern uit het stronkje.
Snijd de stronken overdwars in tweeën, snijd elk deel weer in dunne plakjes en dan in lange dunne reepjes.
Schil de mango met een dunschiller en snijd rond de pit in dunne plakken. Snijd die weer in dunne repen en dan in blokjes. (Je kunt in plaats van mango ook granaatappel nemen: halveer die eerst, lepel wat van de pitjes eruit en doe die dan door de salade met een beetje van het sap).
Doe alles in een kom en vermeng met de zure room. Maak op smaak met een beetje zout en witte peper. Serveer meteen!
In zijn nieuwe Amsterdamse restaurant Happyhappyjoyjoy combineert Smartcook Julius Jaspers een viertal oosterse keukens: de Thaise, de Koreaanse, de Vietnamese, de Indonesische, de Maleise en uiteraard de Chinese keuken. Voor dat spektakel schuiven dagelijks zo’n tweehonderd gasten aan.
Foodtube ging er kijken en kreeg een rondleiding van -hoe kan het anders?- een blije Julius Jaspers.
Hoe houd je kaas goed? Hoe zorg je dat niet het hele huis naar kaas ruikt? Hoe voorkom je dat kaas de smaak van alle ingrediënten uit je ijskast opneemt? En waarom kun je kaas beter niet in plastic bewaren? Betty Koster (Fromagerie L’Amuse) legt uit dat je kaas het best kunt bewaren in een kaaspapier en vervolgens een afsluitbare bak in de groentela van de ijskast. Dan kan de kaas nog steeds ademen en behoud de kaas alle smaak.
U bent er misschien altijd voorbijgelopen, de verpakte sucuk worstjes in de Turkse super. Ten onrechte, weet Merijn Tol, want met sumak (een specerij) gebakken sucuk is de perfecte ontbijtworst en de ideale begeleider van gegrilde groente. Sterker nog, sucuk is wat Merijn betreft de ‘perfecte worst voor alles.’