Onze sterren

Delen:

Deze keer belicht Petra Possel een recente verschijning, De Herenkookclub door Tom Kellerhuis. Petra kent de auteur van haver tot gort en ze memoreert een paar gedenkwaardige momenten uit die vriendschap.

Kellerhuis geeft (onder andere) recepten van een aantal klassieke combinaties zoals die van witlofsalade met mango en spek.

Recept (4 personen)

  • 100 gram gerookt ontbijtspek of pancetta
  • 100 gram gepelde walnoten
  • 4 stronkjes witlof
  • 1 rijpe mango
  • 125 gram zure room
  • zout en versgemalen peper

Bereiding

Snijd de repen spek in kleine plakjes en bak in eigen vet in een koekenpan krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Hak de walnotengrof. In plaats daarvan kun je ook pijnboompitten nemen, die je eerst even licht roostert in een droge koekenpan.

Snijd het kontje van de witlof, verwijder de lelijke blaadjes en kerf met een scherp mesje eventueel de wat bittere kern uit het stronkje.

Snijd de stronken overdwars in tweeën, snijd elk deel weer in dunne plakjes en dan in lange dunne reepjes.

Schil de mango met een dunschiller en snijd rond de pit in dunne plakken. Snijd die weer in dunne repen en dan in blokjes. (Je kunt in plaats van mango ook granaatappel nemen: halveer die eerst, lepel wat van de pitjes eruit en doe die dan door de salade met een beetje van het sap).

Doe alles in een kom en vermeng met de zure room. Maak op smaak met een beetje zout en witte peper. Serveer meteen!

    Bijpassende wijn
Gerelateerde artikelen