Copyright 2025 Foodtube. All Rights Reserved.
Onno de Weerd verruilde zijn carrière aan het fornuis voor het niche-bestaan als Japanse messenspecialist met een winkel in de Amsterdamse Weteringstraat. In deze video geeft hij een overzicht van het Japanse keukenmessen-arsenaal, de gebruikte materialen en de inzetbaarheid.
In een andere Foodtube video laat hij in een complete masterclass zien hoe je een Japans mes slijpt en scherp houdt.
Japanse messenspecialist Onno de Weerd laat in een complete masterclass zien hoe je een Japans keukenmes slijpt en scherp houdt. In een andere Foodtube video laat Onno zien welke Japanse messen er allemaal zijn. Onno heeft een website en een winkel in de Amsterdamse Weteringstraat.
Culinair journalist Felix Wilbrink maakt een even simpel als onweerstaanbaar gerecht van in reepjes gesneden Ierse biefstuk met crème fraîche en verse tuinkruiden. En vooruit, ook nog een drupje Ierse whisky om het geheel mee te flamberen.
Felix maakte van Iers rundvlees ook tartaar, steak sandwich en een Iers stoofschotel.
Kijk voor meer recepten met Iers rundvlees op www.irishbeef.nl
Edwin Flores, wildplukker des vaderlands en auteur van vele boeken over dat onderwerp, neemt ons mee het bos in, waar momenteel de paddenstoelen de grond uit schieten. Met een wildplukgids in de hand kun je met vertrouwen plukken en als je je houdt aan Edwins motto (wat wil ik vinden, waar zoek ik ze en hoe determineer ik ze?) loop je niet als een kip zonder kop door het bos.
De veldgids die Edwin zelf gebruikt vind je hier.
En dit is Edwins nieuwe Wildplukboek, waarin je niet alleen paddenstoelen vindt, maar de complete eetbare flora van ons land.
Je kunt het boek bestellen met deze link en als je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.
Het is overigens niet voor het eerst dat Foodtube met Edwin op pluksafari gaat. In 2014 verkende hij het gebied rond de Amsterdamse Bosbaan.
Op 10 october 2021 overleed Henk Tuin op 72-jarige leeftijd. Hij was een typische exponent van zijn generatie, die de Nederlandse haute cuisine zag ontstaan en er ook deel van uitmaakte. Aanvankelijk als toeleverancier, die met een enkele vrachtwagen een aanvoerlijn vanuit Rungis onderhield en zo bijvoorbeeld de kwartel introduceerde in de betere zaken van de Lage Landen. Zijn anecdotes uit die tijd zijn legendarisch en gelukkig is er een grote vriendenschaar die ze nog eens na kan vertellen.
Daarna had Henk twee restaurants, een tijd lang zelfs tegelijkertijd: La Ciboulette in Kwadijk en Au Jour d’hui in Amsterdam. Terugkijkend zei hij: ik heb hard gewerkt, maar er uiteindelijk geen cent aan overgehouden. Hij is niet de enige…
In de video maakt Henk (in 2013) samen met zijn makkers Constant Fonk en Wulf Engel zijn ‘eitje Au Jour d’hui.’
Robert Kranenborg maakt een gerecht dat zijn vader John hem in 1963 leerde. Het is een simpele combinatie van een gepocheerd ei met tomatensaus en gerookt spek op een gebakken broodje, maar er zit veel kooktechniek in. En passant schildert Robert, die in 1963 de ‘zunne van Sjonnie‘ werd genoemd, een beeld van de restaurant situatie in die tijd en het begin van zijn carrière in de haute cuisine.