Gerechten

Delen:

Jigal Krant, auteur van het prijswinnende kookboek TLV over de keuken en de smaken van Tel Aviv plus een vegan editie met dezelfde oorsprong, maakt Siniya, een heerlijk gerecht op basis van aubergine, tomaat en tahina. (meer over tahinsaus vind je hier)Het gehakt is vervangen door Beyond Meat burgers. Een openbaring!

Voor 4 personen

2 grote aubergines

3 el pijnboompitten, licht geroosterd en grof gehakt

1 kleine rode ui, fijngesnipperd

2 tenen knoflook, geraspt

1 tl harissa

1 el ras el hanout

plukje bladpeterselie, fijngehakt

450 gram vegan gehakt (ik gebruik Beyond Meat)

2 el kikkererwtenmeel

8 grote trostomaten, in vingerdikke plakken

1 kleine bloemkool, in kleine roosjes

eenvoudige olijfolie

200 g techina (de beste koop je in Esther’s Cookery)

3-4 el citroensap

2 el rauwe pijnboompitten

za’atar

pluk koriander, grof gehakt

* Rooster de aubergines boven open vuur (5 minuten aan elke zijde, 20 minuten in totaal) of, als je geen gasfornuis hebt, in de oven onder de grill (250 graden, 15 minuten op elke kant, 1 uur in totaal). Laat afkoelen en peuter de zwartgeblakerde schil eraf. Verwijder de kroontjes. Bestrooi rondom met een bescheiden snuf fijn zout. Een video over het roosteren van een aubergine op de gasvlam vind je hier.

* Meng de pijnboompitten, rode ui, knoflook, harissa, ras el hanout, peterselie, het gehakt, kikkererwtenmeel en een snuf zout en vorm kleine kebabs. Verhit olijfolie in een koekenpan. Bak de kebabs op middelhoog vuur rondom goudbruin. Leg apart.

* Pureer de kapjes van de tomaten tot een egale saus. Breng op smaak met peper en zout.

* Verwarm de oven voor op 230 graden. Plaats de bloemkoolroosjes en plakken tomaat in twee aparte ovenschalen en wrijf in met olijfolie en grof zout. Zet 40-45 minuten hoog in de oven totdat ze zwarte schroeiplekjes hebben. De tomaat heeft waarschijnlijk iets langer nodig.

* Draai de oven terug naar 200 graden. Meng met een garde de techina met het citroensap in een ruime kom. Je zal zien dat de techina steeds stugger wordt. Voeg geleidelijk scheutjes water toe, totdat de saus de dikte heeft van slasaus. Breng op smaak met een snuf fijn zout.

* Verdeel de kebabs, geroosterde tomaat, bloemkool en aubergine zo egaal mogelijk over 4 eenpersoons ovenschaaltjes en overgiet met techinasaus. Schep een lepel tomatensaus erop, bestrooi met rauwe pijnboompitten en een snuf za’atar en zet 20 minuten in de oven totdat de techina een mooi kleurtje heeft. Garneer met koriander. Serveer met pita of Turks brood.

Het boek ‘Land zonder melk en honing’ is een vegan versie van zijn prijswinnende boek TLV dat ook geïnspireerd is door de keuken van Tel Aviv.  Je kunt een exemplaar van Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je niet alleen Foodtube maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.

print
Gerelateerde artikelen