Jigal Krant, auteur van TLV, een kookboek over de culinaire mores van Tel Aviv, maakt twee gerechten met aubergine-in-het-vuur. Vegetarisch, makkelijk (na) te maken en bovenal erg lekker.
GEROOSTERDE AUBERGINE MET TECHINA, HAZELNOTEN EN GRANAATAPPELPITTEN
Voor 2 personen
4 el techina met gepofte knoflook
2 trostomaten
handvol hazelnoten
2 grote aubergines
2 el granaatappelpitten
2 takjes verse munt, de
blaadjes grof gehakt
extra vergine olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de tomaten in grove stukken. Voeg een snuf zout toe en pureer glad met de staafmixer.
Laat een poosje staan. Dankzij de pectine in de tomaat ontstaat vanzelf een gebonden saus.
Rooster de hazelnoten in de oven in 8-10 minuten goudbruin. Laat afkoelen en hak grof.
Rooster de aubergines boven open vuur of, als je geen gasfornuis hebt, in de oven onder de grill (zie blz. 299).
Laat de aubergines enigszins afkoelen en peuter de zwartgeblakerde schil eraf. Laat het kroontje zitten.
Verwarm voor serveren de oven voor op 120 graden.
Zet de borden en aubergines ongeveer 5 minuten in de oven om warm te worden.
Leg op elk bord een aubergine en druk die met een vork enigszins plat.
Bestrooi met grof zout. Lepel er sierlijke strepen techina en tomatensaus overheen.
Bestrooi met de granaatappelpitten, hazelnoten, munt en maal er wat peper overheen.
Besprenkel ten slotte met olijfolie.