Gerechten

Delen:

Twee specialisten in één keuken: Titi Waber en Vanja van der Leeden. Vanja schreef het prijswinnende kookboek INDOROCK, waarin ze de Indonesische keuken van nieuw elan voorziet. Daarna scheef ze INDOSTOK, een boek waarin sateh centraal staat. Toto Waber verzamelde 50 sambalrecepten in haar boek Sambal, 50 recepten met pit.

Speciaal voor Foodtube gaan de dames samen de keuken in om à la minute een perfecte combinatie te maken: sateh lilit (deze keer van kabeljauw ipv makreel) met rauwe sambal matah. De recepten tref je hieronder. Ze komen uit de boeken die je met deze links kunt bestellen en als je dat doet help je niet alleen Foodtube maar ook een fysieke (kook)boekwinkel terwijl het jou niets extra kost.

Bestellink Indorock: http://foodt.be/IndoRock

Indostok: http://foodt.be/INDOSTOK

Het sambalboek van Titi Waber: http://foodt.be/2PZrsCd

Recept sateh lilit:

Saté lilit van makreel
met bumbu pepesan
Lilit betekent draaien en dat is wat je doet met gehakt van vis of kip; je draait het om een
serehspies. Oorspronkelijk meng je het visgehakt met bumbu bali, maar waarom niet eens
bumbu pepesan? Die is lekker fris en nog snel klaar ook.
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten
bumbu pepesan
2 serehstengels, alleen het binnenste wit, harde kern verwijderd en fijngehakt
3 cm gember, geschild en in plakjes
6 kemirinoten
4 rode lombokpepers, grof gehakt
1 middelgrote sjalot, gesnipperd
3 knoflooktenen, gepeld
¾ theel. zout
2 cocktailtrostomaatjes, in stukjes
verder
2 eetl. kokosolie of zonnebloemolie
sap van ½ limoen
8 limoenblaadjes, nerf verwijderd en fijngesneden
400 g verse rauwe makreel (een andere vissoort zoals kabeljauw kan ook)
75 ml kokosmelk
50 g gebakken sjalotjes of uitjes
50 g kokosrasp
½ theel. zout
10-12 serehstengels (of stokjes met verdikt uiteinde)
paneermeel (optioneel)

Wrijf voor de bumbu de sereh, de gember, de kemirinoten, de lombokpepers, de sjalot, de
knoflook, het zout en de tomaatstukjes tot een pap in de vijzel (of gebruik een staafmixer en een
eetlepel olie).
Verhit de olie in een koekenpan en roerbak de bumbu 10 minuten. Neem de pan van het vuur en
laat afkoelen. Meng het limoensap en de limoenblaadjes erdoor.
Doe de vis in de keukenmachine en draai tot een niet te fijne pasta. Doe in een kom met de
bumbu, de kokosmelk, de gebakken sjalotjes, de kokosrasp en het zout. Meng alles goed door
elkaar. Proef en corrigeer eventueel op smaak.
Maak balletjes ter grootte van een pingpongbal, druk ze plat en vouw ze om serehstengels of om
in water geweekte stokjes met verdikt uiteinde tot je een soort langwerpige knotsjes hebt. Maak
ze niet te dik, anders garen ze niet goed vanbinnen. Plakt het mengsel niet goed, voeg dan wat
paneermeel of maïzena toe.
Leg de knotsen even in de koeling zodat ze kunnen opstijven.

Steek de barbecue aan en wacht tot de vlammen doven en de kolen wit gloeien. Maak een hete
en een minder hete zone.
Rooster de saté op de hete zone een paar minuten per kant tot hij mooie grillstrepen vertoont.
Draai snel en regelmatig. Leg vervolgens op de minder hete zone en gaar nog een paar minuten
na. Je kunt deze saté ook op een grillplaat roosteren.
TIP: heb je vismengsel over, bak er dan viskoekjes van. Paneer ze en frituur ze vervolgens.

Deze bumbu kun je ook gebruiken voor vis in bananenblad.

Besmeer er makreel of zeebaars mee, wikkel in bananenblad en gaar zo’n 20 minuten in de oven op 180 °C.

 

Recept sambal matah:

Balinese sambal is anders dan de meeste sambal die wij kennen. De ingrediënten zijn vers en niet gebakken of

gemalen. Matah, in Balinees en betekent rauw.

Als je een energie boost nodig heb of moet wakker blijven dan is deze rauwe sambal goed voor je.

Sambal Matah is fris en zeker pittig. Wordt meestal gegeten bij de sate Lilit of andere vis gerechten.

Ingrediënten:

● 10 rawit peper

● 4 sjalotjes

● 3 knoflookteentjes

● 2 stengel sereh, alleen de witte stuk. Haal de eerste laag weg.

● 5 blaadjes djeruk purut, haal de nerf weg

● 1 el limoensap

● 3 el plantaardige olie

● Zout

Bereidingswijze:

Snijd alle ingrediënten heel fijn.

Doe ze samen in een kom.

Voeg het limoensap toe.

Breng de sambal op smaak.

Verwarm de olie op. Schenk de hete olie in de kom.

Meng de sambal. Je kunt sambal Matah een paar dagen in de koelkast bewaren. Verse sambal

matah is het lekkerst.

Gerelateerde artikelen