Eten

Delen:

In piccallilly zijn de meeste groentecomponenten verwisselbaar. Piccallilly bevat verder nauwelijks vet en relatief veel groenten, dus het zou ook nog wel eens gezond kunnen zijn.
Dit recept voor acht(!) potten piccallilly van 350 ml beslaat twee(!) dagen en duurt een maand(!) eer het resultaat gebruikt kan worden. Het recept komt uit Ricardo’s aangenaam foto-vrije kookboek met de eenduidige titel ‘Ricardo’.

Ingrediënten

50 grammosterpoeder
1/4nootmuskaat, vers geraspt
1/4 theelepelpiment d'espelette of milde cayennepeper
25 gramkurkuma
20 gramgemberpoeder
2kleine bloemkolen, in roosjes gesneden
2komkommers, in de lengte in vieren gesneden, zaadlijsten verwijderd en in stukjes van 1 cm gesneden
500 gramsperziebonen, schoongemaakt en in vieren gesneden
1kleine flespompoen, geschild en ontpit, in blokjes van 1x1cm gesneden
120 gramzeezout
1/2 litermalt vinegar of een milde, goedkope azijn
175 gramrietsuiker
40 grambloem of maizena

Kooktijd

10 minuten

Aantal personen

20 personen

Bereiding

Pekel de groenten: breng 2,5 liter water met het zeezout aan de kook en laat afkoelen. Maak ondertussen de groenten schoon en doe ze in een rvs- of plastic kom. Giet de afgekoelde pekel over de groenten en leg er een bord bovenop om ze onder de pekel te houden.

Laat de kom op een koele plek 24 uur staan.
Giet de volgende dag de groenten af, spoel ze onder de kraan en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Breng 1 liter azijn met de suiker aan de kook en meng intussen de overgebleven 200ml azijn met het mosterdpoeder, de kurkuma, piment of cayenne, gemberpoeder en bloem of maizena tot een papje.
Schep een beetje kokende azijn bij het papje en roer goed door.
Giet het papje al roerend bij de kokende azijn en breng -al roerend- weer aan de kook. Voeg de groenten toe, laat weer aan de kook komen en laat zachtjes drie minuten koken. Vul de piccallilly af in gesteriliseerde jam- of weckpotjes. Maak het eerste potje pas na een maand open: hoe langer piccallilly staat, hoe beter.

Gerelateerde artikelen