Gerechten

Delen:

Mari Maris, auteur van de succesvolle Groentebijbel en een reeks van andere kookboeken in de groentensfeer, maakt een klassieke Salade Niçoise. De salade laat zich -binnen de authentieke receptuur- op verschillende manieren aankleden. Deze versie is met vers gegrilde tonijn.

Dit is het recept:

Salade niçoise voor 4 personen

 

200 g sperziebonen, de uiteinden eraf maar houd ze zo lang mogelijk

½ kropsla, fijngesneden

4 eetlepels mayonaise

4 à 5 tomaten, in partjes

4 eieren, hard gekookt, in partjes

1 rode ui in fijne ringen

0,6 dl kruidenvinaigrette

75 g zwarte olijven, ontpit

flinke eetlepel kappertjes

4 moten verse tonijn, 80 à 100 g per stuk. Die zijn voor een groentevrouwtje optioneel, voor de klassieker essentieel. Máár bliktonijn is haast net zo klassiek…

 

 

Blancheer de bonen beetgaar en dompel ze in koud water. Laat goed uitlekken.

 

Maak de sla aan met de vinaigrette. Zet een hoge pluk sla in het midden van een bord.

 

Smeer een dun laagje mayonaise om de sla heen op het bord.

 

Zet de boontjes rondom, rechtop tegen de sla aan.

 

Leg ei en tomaat er om en om tegenaan.

 

Strooi de rest van de ingrediënten erover en gril de moten tonijn kort aan beide kanten. Maal er peper & zout over en leg ze bovenop de salade.

 

Variaties:

– Bliktonijn, laat goed uitlekken en maak op smaak met peper & zout en mayonaise.

– De Culinaire encyclopedie geeft twee varianten: één waarin sperziebonen vervangen worden door tuinbonen en waar ook geschilde komkommer en dunne schijven groene paprika horen. In de andere versie gaat er ook gare aardappel in brunoise in de salade.

Vegaversie: (maar dan geen niçoise meer noemen hoor), leg op elke salade een halve geroosterde paprika en schaaf er royaal Parmezaan over.

Vleesversie: Met een rosé gebakken stukje lam(s kotelet). Of kalf, als je dan wel tonijn gebruikt heb je een funky vitello tonato of surf ’n turf gerecht.

Maaltijdversie: is het eigenlijk al, maar je zou er dus nog plakjes gekookte aardappel aan toe kunnen voegen.