Gerechten

Delen:

Ralph Woerde, partron cuisinier van restaurant Oud Zuid in Amsterdam, maakt een salade van octopus.

Ingrediënten

1octopus
ca. 4aardappelen
4 teentjesknoflook
2-3 deciliterwitte wijn
1citroen
1rode peper
ca. 1/2 bosjeplatte peterselie

Kooktijd

30 minuten

Aantal personen

6 personen

Bereiding

Schil de aardappels en snijd ze zo’n drie keer doormidden. Doe ze in een steelpan met koud water en zout en zet op het vuur. De aardappels zijn gaar als je er met een mes in prikt en ze langzaam van het mes afglijden. Giet de aardappels af en leg ze op een bakplaatje. Besprenkel met citroen.

Spoel de octopus met koud water schoon. Doe wat olijfolie in een pan en bak de octopus hierin in z’n geheel met zout. Blus de octopus af met de witte wijn. Dek de pan af en zet het vuur laag. Laat de octopus een uur tot anderhalf uur garen op laag vuur.

Laat de octopus als deze gaar is zo’n 1 tot 2 uur afkoelen. Snijd de tentakels los van de kop en snijd de tentakels los van elkaar. Gebruik ongeveer één tentakel per persoon. De kop is ook te gebruiken, snijd hier wel de bek en de ogen van af. Snijd de tentakels in schijven van ongeveer een centimeter dikte.

Kneus de teentjes knoflook en snijd deze in grove stukken. Doe een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en zet de pan op middelhoog vuur. Doe de aardappels in de pan als de pan goed warm is en doe de knoflook er direct bij. Snijd de peper fijn en doe deze bij de pan zodra de knoflook goud-geel van kleur is (na zo’n 5-8 minuten). Bak de peper kort mee en voeg vervolgens de octopus toe en bak deze ook kort mee. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de salade op lauwwarme temperatuur. Garneer met grof gesneden platte peterselie en besprenkel naar smaak met olijfolie.

Gerelateerde artikelen