Zeekraalsushi
Porties: 8 rollen Bereidingstijd: 40 min. Wachttijd: 30 min.
INGREDIËNTEN250 g sushirijst
2 el poedersuiker
1 tl zout
4 el rijstazijn (of natuurazijn)
2 el mirin
2 eieren
5 el sojasaus
1 el rijst- of arachideolie
¼ komkommer
2 tl wasabipasta
3 el mayonaise
100 g zeekraal
8 norivellen
1. Was de rijst 3-4 keer tot het water bijna helder is. Breng de rijst met 400 ml water aan de kook. Draai het vuur laag en laat afgedekt 10 min. zachtjes koken tot het water door de rijst is opgenomen. Haal de pan van het vuur en laat 15 min. rusten. Of kijk op de verpakking van de rijst wat de aanbevolen bereidingswijze is.
2. Mix met een garde 1 el van de poedersuiker, het zout en 2 el van de rijstazijn met de mirin. Schep de lauwwarme rijst in een ruime kom en spatel de zoete azijn door de rijst. Blijf een paar min. spatelen om de sushirijst iets af te laten koelen en de juiste kleverigheid te krijgen.
3. Klop de eieren los in een kom en meng er 1 el sojasaus door. Doe de olie in een pan en bak een omelet van de eieren. Laat afkoelen op een bord. Snijd in dunne repen van 1½ cm.
4. Meng de rest van de azijn met de rest van de suiker. Snijd de komkommer in lange dunne repen en marineer met de zoetzure azijn. Meng de wasabi met de mayonaise.
5. Breng een pan met 1 liter water aan de kook en voeg de zeekraal toe zodra het water kookt. Kook 1 min. en giet af. Spoel koud onder de kraan.
6. Vul de norivellen met de rijst, omelet, zoetzure komkommer, wasabimayonaise en zeekraal. Rol ze strak op.7. Snijd de sushirollen met een scherp mes elk in ca. 6 gelijke stukken. Serveer ze op een schaal met de rest van de sojasaus.