Eke Mariën wordt wel gekarakteriseerd als de Hollandse Harold McGee; wetenschapper en kok in één. Hij koestert een bovenmatige interesse voor wat er in de pan gebeurt tijdens het koken en hij wil ook nog eens weten waarom dat gebeurt. In zijn boek Van aardappel tot Zeewier staan dus uitgebreide recepten en antwoorden op alle vragen daarover. Voor Foodtube maakte hij een aantal video’s over zijn passie voor zeewier. In deze aflevering maakt Eke zeewier gyoza.
Je kunt Eke’s boek bestellen met deze link en als je dat doet help je Foodtube en een zelfstandige boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.
ZEEWIER – RECEPT
Gyoza’s met wakame
Porties: ca. 30 stuks Bereidingstijd: 45 min. Wachttijd: 30 min.
INGREDIËNTEN30 ronde gyozavelletjes (Aziatische supermarkt, diepvries)10 g gedroogde wakamevlokken
2 cm verse gember
2 tenen knoflook
2 bosuien
½ rode peper
100 g shiitakes
300 g stevige tofu
2 el rijst- of arachideolie
2 el sojasaus
1 el mirin
1. Ontdooi de gyozavelletjes, bewaar ze onder een vochtige theedoek tot gebruik.
2. Week de wakame 10 min. in ca. 250 ml water. Laat uitlekken en snijd in dunne reepjes.
3. Rasp de gember, hak de knoflook fijn, snijd de bosui en rode peper in ringetjes en de shiitakes in reepjes. Prak de tofu fijn met een vork in een kom.
4. Verhit de olie in een wok en bak de tofu ca. 5 min. tot hij stevig en krokant is. Voeg de shiitakes, bosui, peper, gember en knoflook toe en bak samen nog ca. 3 min. Schep de wakamereepjes, sojasaus en mirin erdoor en spreid uit op een schaal. Laat helemaal afkoelen.
5. Bekijk op kokenmetkennis.nl een video over het vouwen van gyoza’s. Vul elk velletje met een flinke el van de vulling. Leg de gevulde gyoza’s op bakpapier met enige afstand van elkaar (anders plakken ze aan elkaar).
6. Verhit een koekenpan (antiaanbaklaag is handig) op middelhoog vuur met 1 el olie voor ca. 15 gyoza’s. Bak de gyoza’s met enige tussenruimte ca. 1 min. tot de onderkanten goudbruin zijn. Giet er dan zo veel water bij dat er een laag van een paar mm in de pan staat. Sluit de pan met een deksel en gaar de gyoza’s ca. 5 min. tot al het water is verdampt.
7. Serveer de gyoza’s direct.
TIP
Lekker met een dip van 1 el rijstazijn, 2 el sojasaus, 1 el mirin of gembersiroop en 1 tl geroosterde sesamolie. Ook lekker met zeewiermayonaise van 1 el zeewierpoeder, 5 el mayonaise, 1 tl rijstazijn, 1 tl sojasaus en 1 tl geroosterde sesamolie.