Of je vegan mayonaise nog wel mayonaise mag noemen is voor sommigen een omstreden kwestie. Feit is dat als je mayonaise wil maken zonder een ei te gebruiken, je toch op zoek moet naar een recept met het woord mayonaise erin. Enfin, Jigal Krant doet ons een foolproof methode aan de hand om de saus te maken. Het recept komt uit zijn boek Land zonder melk en honing, de vegan versie van zijn succesvolle kookboek TLV over de keuken en de smaken van Tel Aviv.
Jigal maakte voor Foodtube ook vegan ketchup
Je kunt een exemplaar van Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je niet alleen Foodtube maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.
Ingrediënten
100 ml ongezoete sojamelk (bij voorkeur barista soja)
1 theelepel mosterd (bijv. Dijon)
1 theelepel poedersuiker (optioneel, naar smaak)
30 ml kruidenazijn (of citroensap als alternatief)
180 g zonnebloemolie (± 200 ml)
Snufje zout
Bereidingswijze
Voorbereiding:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Gebruik bij voorkeur een hoge maatbeker en een staafmixer.
Basis mengen:
Voeg in de maatbeker de sojamelk, mosterd, poedersuiker, azijn en een snufje zout samen.
Meng kort door elkaar.
Olie toevoegen en mixen:
Voeg nu de zonnebloemolie toe.
Plaats de staafmixer onderin de maatbeker en begin te mixen.
Beweeg de staafmixer langzaam omhoog terwijl je blijft mixen tot een gladde, dikke mayonaisestructuur ontstaat.
Afwerking:
Proef de mayonaise en voeg indien gewenst extra mosterd, zout of zuur toe.
Bewaar in een schone glazen pot in de koelkast. Blijft lang houdbaar.
