Gerechten

Delen:

Uit zijn boek TLV Vegan, Land zonder melk en honing, een vegan opvolger van TLV, maakt Jigal Krant een eigen versie van het populairste fingerfood in de restaurants van Eyal Shani in Tel Aviv:

sperzieboontjes. Jigal maakt het gerecht met kouseband.

Voor 2 personen

2 bollen of 4 tenen gepofte knoflook
extra vergine olijfolie
rasp van 1 biologische citroen
1 el citroensap
1 tl isot biber
1/2 el pijnboompitten, geroosterd
400 g kousenband

 

Prak de gepofte knoflook in een grote ondiepe kom en vermeng met 5 eetlepels olijfolie. Klop vervolgens met de citroenrasp, het citroensap, de isot biber en een theelepel grof zout tot een lobbige saus.
Wrijf de pijnboompitten fijn in de vijzel en meng door de saus. Verwijder de harde uiteinden van de kousenband. Snijd de kousenband desgewenst in tweeën en kook in 3-4 minuten net niet beetgaar in een klein laagje gezouten water.
Laat terwijl de kousenband op staat een grillpan gloeiend heet worden op hoog vuur. Giet de kousenband af in een vergiet en laat 1 minuut uitwasemen. Besprenkel de kousenband met olijfolie, schud even goed in het vergiet om de olie te verdelen en spreid uit over de grillpan. Gril 3-4 minuten totdat de kousenband mooie zwarte grillstrepen heeft en beetgaar is. Keer halverwege om. Voeg de kousenband bij de saus en roer goed. Verdeel de kousenband over twee borden of papieren zakken, of serveer in een grote schaal. Als het goed is, blijft er precies genoeg saus aan de kousenband kleven.

Wat achterblijft is een extraatje voor de kok: veeg de saus uit de kom met stukken vers brood.
Voor de volle fingerfood-ervaring eet ik kousenbandspaghetti met mijn jatten. Verkrijg je dat niet over je calvinistische hart, trek dan gerust de besteklade open. Let wel, spaghetti eet je slechts met een vork, anders worden de Italianen boos.

 

Je kunt TLV Vegan, Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost

 

Gerelateerde artikelen