Uit haar boek Mari Plukt De Dag maakt Mari Maris witlofkoekjes.
het recept uit het boek:
voor 16 koekjes, ofwel 4 à 5 pp
4 flinke stronkjes witlof, dwars in reepjes van 3 mm (als u bij de punt begint, een na
een paar sneden steeds een slag draait houdt u het harde stuk vanzelf over, als de
punt van een potlood)
4 volle el crème fraîche
2 middelgrote uien, gesnipperd
2 à 3 tenen knoflook, fijngehakt
4 el geraspte extra belegen kaas
ca. 6 el broodkruim (zie p. x, liever zelfgemaakte dan gekocht paneermeel)
(olijf)olie
Meng alle ingrediënten door elkaar en maak op smaak met peper & zout. Laat een
kwartiertje staan om het broodkruim de tijd te geven het geheel te binden. Vorm er
dan in uw handpalm een testkoekje van; voeg als het mengsel erg los is een extra
lepel broodkruim toe en laat nog 10 minuten rusten.
Verwarm een zware koekenpan met een filmpje olie, vorm de koekjes, druk ze stevig
aan en leg ze direct na het vormen in de pan. Bak op middelhoog vuur de koekjes
goudbruin in circa 5 minuten per kant.
Eigenlijk is het wel goed zo, er kan een beetje wilde sla bij, eventueel een (gepoft)
aardappeltje, maar ik laat het hierbij vandaag.