Mari Maris frituurt dikke frites die ze eerst gekookt heeft. Het resultaat is verrassend.
Het recept komt uit Mari’s Groentebijbel en het gaat als volgt:
400 g smakelijke, vastkokende aardappelen, in frieten gesneden
vet naar keuze
En zout
Patat Friet wordt meestal voorgefrituurd tot de aardappel gaar, maar nog niet
gekleurd is. Voorkoken in plaats van frituren, maakt patatten veel smakelijker (en de
helft lighter natuurlijk). Laat ze uitdampen en helemaal afkoelen voor u ze afbakt. Dat
geldt uiteraard ook voor voorgefrituurde. Ik las laatst in de krant de tip: zet ze
5 minuten in de koelkast. Dat slaat natuurlijk nergens op: zo’n korte tijd heeft alleen
zin als u een blast-chiller (proffesionele snelvriezer) hebt; zo niet warmt u alleen de
koeling op en zijn de piepers echt nog niet koud.
Ik ga hierna uit van voorgegaarde frieten.
Verwarm vers frituurvet tot 180 ºC. Bak kleine porties tegelijk. De friet mag
maximaal een derde van de inhoud van de frituur innemen, zodat het vet niet te veel
afkoelt; dan zouden ze koken in olie en dat is net zo vies als het klinkt.
Bak de voorgegaarde frieten in ongeveer 5 minuten af tot de gewenste kleur, het vet
moet niet meer onstuimig borrelen. Een frietje moet sissen als hij uit het vet komt.
Doe ze in een ruim vergiet zodat ze overtollig vet kwijtraken, bestrooi direct met
(grof zee)zout of een mengsel van specerijen en bak de volgende porties.
Je kunt de Groentebijbel hier bestellen en als je dat doet, help je Foodtube zonder dat het jou iets extra kost.