Reportage

Delen:

Wie maakt het snelst dertig oesters open? Dat was de uitdaging op de Nationale Kampioenschappen Oestersteken. Nu eens niet zoals gewoonlijk in Maastricht, maar op de plek waar je zo’n wedstrijd eerder zou verwachten: Brasserie De Vluchthaven in Bruinisse (Schouwen Duiveland). Uiteraard was de sponsoring in handen van een schelpdierenhandel uit Yerseke, Krijn Verwijs, die de vele mandjes platte oesters van het huismerk Premier als kanonnenvlees had ingebracht.

Het opensteken van een platte oester is met het juiste gereedschap niet zo moeilijk, maar wie het zo snel mogelijk wil doen maakt bijna automatisch fouten. Daar lette de jury dan ook scherp op. Een van de grootste zonden was het ruw opensteken, waardoor de oester beschadigd wordt. Of, in jurytermen: kapot vlees. Kalk en gruis kan roet in het eten gooien en ook zien de Zeeuwen graag dat de oester los is en dat ‘de vis’ recht in de schelp ligt zonder te zijn omgedraaid. Dat omdraaien verhult namelijk vaak een onderliggend vleesschadegeval.

Er waren twee damesdeelnemers en zelfs een paar Amsterdammers, die overigens door de dames al weggevaagd werden. Joost Deurloo, de uiteindelijke winnaar slaagde erin om in een tijdsbestek van drie minuten en vijf seconden huisvredebreuk te plegen bij dertig oesters, ook al maakte hij bij sommige toch nog wat braakschade. Joost kan de Hollandse driekleur gaan verdedigen op de wereldkampioenschappen in Galway.

Hoe de strijd tussen Zeeland en Limburg over de lokatie van de NK 2016 zal verlopen weten we volgend jaar.

Gerelateerde artikelen