Gerechten

Delen:

Ik ben een groot liefhebber van zelfgemaakte mayonaise, maar ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat je dat je ook zelf ketchup kunt maken. Misschien komt dat omdat ik geen klachten heb over het aloude Heinz product, dat er overigens in allerlei variaties is. Jigal Krant, auteur van twee boeken over de keuken en de smaken van Tel Aviv, liet mij ziet hoe je vrij makkelijk zelf ketchup kunt maken die je dan natuurlijk gelijk naar je hand kunt zetten. Jigal gaat uit van verse tomaten, gedroogde kruiderij, gehakte knoflook en maar een klein beetje bruine suiker als tegenhanger voor de rode wijnazijn. Lekker!

Het recept komt uit Land zonder melk en honing, de vegan versie van TLV. Beide boeken zijn geinspireerd op de keuken van Tel Aviv.

Dit is het recept voor ketchup:

 

Neem het recept hieronder als uitgangspunt, maar schroom niet om verlepte groenten en kruiden uit je groentelade toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan venkel, champignons, meiraap, lente-ui, knolselderij, rozemarijn of verse kurkuma. Wees er wel op bedacht dat een groente met een uitge- sproken smaak de overhand krijgt.

voor 300 ml

1,2 kg rijpe trostomaten, vuurrood en niet te groot 5 grote tenen knoflook
2 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad

4 kruidnagels eenvoudige olijfolie
1⁄2 tl chilivlokken
100 ml rodewijnazijn
2 el bruine basterdsuiker 2 el tomatenpuree

Snijd de tomaten in stukken. Hak de knoflook grof. Kneus het komijn­ en korianderzaad en de kruidnagels in de vijzel.

Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de knoflook en specerijen 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de tomaat en een flinke snuf zout toe. Laat 20 minuten onafgedekt pruttelen.

Schenk de tomatenmassa in een grote maatbeker
en pureer glad met de staafmixer. Zet een fijne
zeef op een steel­ of kleine soeppan en wrijf met
een pannenlikker zo veel mogelijk tomatenpuree erdoorheen. Dat is een klusje waar je zeker 5 minuten zoet mee bent, maar sla deze stap niet over! Het maakt het verschil tussen een matte puree en een glanzende ketchup. Gooi het residu weg.

Voeg de azijn, suiker en tomatenpuree toe aan de gezeefde tomaten. Laat 45 minuten inkoken op laag vuur. Gebruik eventueel een vlamverdeler. Roer regelmatig om aankoeken te voorkomen.

Laat de ketchup afkoelen en breng zo nodig verder op smaak met zout. In de ijskast blijft de ketchup minstens een maand goed.

Jigal maakte ook vegan mayonaise voor Foodtube, zoals je hier ziet.

Je kunt een exemplaar van Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je niet alleen Foodtube maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.

 

 

 

Gerelateerde artikelen