Gerechten

Delen:

Kunstenaar/ontwerper Maroeska Metz beet zich vast in het concept van de vegan burger. Anders dan bij de vertrouwde hamburger is de consistentie een probleem dat een oplossing verlangt, want je wil dat er iets te bijten is en dat je burger niet spontaan uit elkaar valt. Zo kwam ze op een basis van noten en oud brood waarmee ze de smaakmaker vermengt. In dit geval was dat biet en wortel.

In het eindproduct was de biet minder rood dan verwacht, maar dat bleek te komen door het gebruik van de zo schilderachtig gestreepte chioggia biet, die na verhitting niet zijn smaak, maar bijna alle kleur verliest.

Meer van Maroeska op Instagram:  maroeskafood en eet.sla

of op  maroeskafood.com

Je kunt Maroeska’s boek hier bestellen en als je dat doet help je niet alleen Foodtube, maar ook een zelfstandige fysieke boekhandel.

Maroeska geeft ook kookcursussen in Italie,
In de agriturismo Ca’palazzo. Je kunt er een eigen week organiseren of aansluiten bij een groep op verschillende data.

Dit is Maroeska’s recept voor wortelburgers, waarbij je de wortel dus ook door biet kunt vervangen:

Wortelburgers

270 gram uien

100 gram selderijstengel

500 gram wortels

400 gram oud brood

250 gram walnoten

1/2 bos koriander

15 gram zout

1 eetlepel gemalen komijn

1 eetlepel Garam masala

Olijfolie om in te bakken

20 stuks

De uien snipperen en aanbakken in een paar eetlepels olijfolie.

Deksel op de pan doen en de uien zoet en gaar stoven. Af laten koelen.

In de keukenmachine met het mes de wortels fijn malen, maar geen pap laten worden!

In een kom doen. Het (oud)brood fijn malen tot broodkruim in dezelfde machine, ook dit bij de wortels doen. De selderijstengel in korte stukken met het zout , de garam masala en komijn in de keukenmachine fijn hakken. De koriander en de gebakken uien er bij doen en mee laten hakken, niet te fijn maken, ook deze massa bij de wortels doen. De walnoten in de machine fijn hakken, ook hier wederom ; niet te kleine stukjes maken. Zorg dat je de walnoten nog herkent in de burger.

Ook de noten in de kom doen, 2 eetlepels olie toevoegen, alles met de hand goed door elkaar kneden en ca. 20 stuks burgers vormen. Op een bakplaat met siliconenmat of bakpapier

4 eetlepels olie strooien. De Borgers in de olie leggen en de dan omdraaien, zodat om elke burger een filmpje olie zit. De oven voorverwarmen op 160 graden en de Birgers ca 20 minuten bakken, dan met een plat mes(ik gebruik de kaasschaaf) omdraaien en ook aan de andere kant bruin laten worden. Je kunt ze een paar dagen bewaren in de koeling, ze kunnen ook in een koekenpan opgebakken worden.

Variaties: 

-de wortel vervanger door rauwe bieten/ selderijknol of pastinaak

-een rood pepertje toevoegen om de burger wat pittiger te maken

-in plaats van walnoten amandelen of zonnebloempitten gebruiken

-knoflook en/of gember toevoegen

 

Gerelateerde artikelen