Kunstenaar/ontwerper en kookboekauteur Maroeska Metz haalt kerstinspiratie bij de aardappelboer. Ze maakt ‘aardappelblaadjes’ van aardappel en ui, die een feestelijk ogend bijgerecht opleveren. Dit recept kun je makkelijk van tevoren maken, en dan ook invriezen, het is dan verstandig de blaadjes niet te bruin voor te bakken. Als je ze opwarmt weer met olijfolie bestrijken, het ziet er op een opgemaakt bordje heel feestelijk uit.
Tijd | 60 minuten
Nodig | oven | pureeknijper
Porties | voorgerecht/onderdeel hoofdgerecht
900 gram aardappelen
300 gram ui
150 gram meel
12-16 gram zout
Extra meel
Olijfolie om in te bakken
De uien snipperen, zo klein mogelijk snijden. Deze uien snippers in drie eetlepels olijfolie lichtbruin en gaar bakken. De aardappels schillen en in ruim water gaar koken. De gare aardappels door de pureeknijper in een kom knijpen, de uien toevoegen en als het geheel handwarm is de bloem er overheen strooien en het zout. Met de hand zo kort mogelijk een slap deeg kneden. Dit deeg uitrollen of met de hand uit drukken tot een dikteven 10-12 mm en hiervan blaadjes steken, deze van nerven voorzien en op een ingevette bakplaat met siliconenmat leggen. Je kunt uiteraard alles soorten vorm aan dit gerecht geven. In een hete oven op 200 graden ca. 20 minuten van een bruin korstje voorzien. Je kunt uiteraard met saampjes gaan experimenteren, door er nootmuskaat of verse kruiden aan toe toevoegen etc, de smaak aanpassen aan het hoofdgerecht.