Gerechten

Delen:

Kunstenaar/ontwerper/kookboekauteur Maroeska Metz maakt gevulde artisjokken, alias carciofi alla Romana. Dit is het recept uit Maroeska’s kookboek Hoe dan??

GEVULDE ARTISJOKKEN

Vegan

Dit recept is een klassieker uit de Romeins-joodse keuken. In Italië kun je artisjokken al vroeg in het jaar kopen in alle soorten en maten, je kan dit recept ‘carciofi a la Romana’ met alle soorten artisjokken maken, alleen hoe groter hoe meer houtige delen en dat betekent heel grondig alle harde stukken weg snijden.

Tijd | 60 minuten

Nodig | Keukenmachine

Porties | 4 personen

4 artisjokken

4 bruine desem boterhammen

4 tenen verse knoflook

16 blaadjes munt

2-3 dl goede kwaliteit olijfolie

Zout

De artisjokken schoonmaken door de buitenste blaadjes eerst om te knakken en er dan vanaf te trekken, zorg dat het ‘vlees’ blijft zitten. Doorgaan totdat de blaadjes lichtgeel worden, dan de rest er met een mes afsnijden. De steel er aan laten zitten en deze ook goed schillen. Met een tafelmes, met bolle bovenkant, in het hart steken en al wrikkend de haartjes oftewel ‘het hooi’ er uit halen.

Het loont de moeite dit heel zorgvuldig te doen. In de keukenmachine de boterhammen met de knoflook en muntblaadjes tot een kruimige massa draaien, een eetlepel olijfolie toevoegen en een kwart theelepeltje zout. Met dit mengsel de opening van de artisjok (daar waar het hart zat) vullen en goed aandrukken. De artisjokken nu op de platte kant (waar de vulling zit), in een zo krap mogelijke pan zetten en met water bijvullen tot bijna aan de steel, de rest van de olijfolie er bij gieten. Als je een heel grote pan gebruikt moet je meer water en olie gebruiken, er moet ongeveer een krappe cm olie bovenop drijven. De artisjokken gaar koken, de duur hangt geheel af van de artisjok, dus regelmatig even prikken.

Maroeska organiseert ook kookcursussen in Toscane zie daarvoor Triptoscana.com

 

Gerelateerde artikelen