Bagels maken is misschien iets waar je je niet zo snel aan zou wagen en dat is jammer, want versgebakken bagels zijn gewoon het allerlekkerst. In feite is het helemaal niet moeilijk, het zijn vooral een paar handigheidjes die erbij komen kijken en Maroeska Metz laat ze in deze video zien. Ook leer je hoe je cook and hold toepast op bagels zodat je altijd versgebakken bagels in huis kunt hebben
Bagels maken
Ingrediënten
voor Terrine campagne van konijn en ganzenlever
Voor de farce (basisvulling):
-
1 deel konijnenvlees (uitgebeende bouten)
-
1 deel vers vetspek
-
1 deel konijnenlever (of andere gevogeltelever)
-
15 g kleurzout (Colorozo) per kg massa
-
Specerijen (bijv. kardemom, korianderzaad, venkelzaad – naar smaak)
-
Geconfijte sjalotjes
-
Geconfijte knoflook
-
Cognac (scheutje)
-
Vers broodkruim (voor binding)
-
Pistachenoten (optioneel)
Voor de garnering in de terrine:
-
Stukken ganzenlever (in plakken, met aders verwijderd)
Voor de bekleding van de terrinevorm:
-
Gerookt spek in lange, rechte plakken (half bevroren gesneden op standje 7 van een snijmachine)
-
Eventueel dun laagje pancetta als extra smaak en losmiddel
Garnituur (suggesties uit de presentatie):
-
Knolselderijcrème
-
Rolletjes knolselderij met amandelcrème
-
Batonnettes van knolselderij
-
Bladselderijcrème
-
Gefrituurde sjalotjes
-
Vinaigrette van bladselderij en bladselderijolie (licht gebonden met santaan – spaarzaam gebruiken)
Bereidingswijze
-
Voorbereiding ingrediënten:
-
Ontdoe de snijbiet van stelen, was grondig en droog in een slacentrifuge.
-
Snipper de sjalotten en rasp de knoflook.
-
-
Sjalotten & knoflook smoren:
-
Verhit een eetlepel ganzenvet in een pan.
-
Voeg sjalot toe en smoor tot de rauwe geur weg is (niet karameliseren).
-
Voeg knoflook toe en bak kort mee (±1 minuut).
-
Laat het geheel volledig afkoelen in de koelkast.
-
-
Snijbiet smoren:
-
Verhit 1 Ă 2 lepels ganzenvet in een grote pan.
-
Voeg snijbiet toe en stoof tot deze volledig is ingeslonken (±10 minuten).
-
Breng op smaak met zout.
-
Laat uitlekken en volledig afkoelen.
-
-
Mengen van de farce:
-
Meng het koude varkensvlees met de afgekoelde ui-knoflookmix.
-
Voeg daarna de afgekoelde en fijngesneden snijbiet toe (ongeveer â…“ van de totale hoeveelheid).
-
Kneed alles goed door met de handen tot een homogeen mengsel.
-
-
Crépinettes vormen:
-
Week het crepine in koud water, haal per keer een vel eruit.
-
Leg een stuk crepine op een snijplank.
-
Gebruik een ijslepel om een portie vlees te scheppen, leg hierop een blaadje salie.
-
Plaats het balletje op het crepine en vouw het net er mooi omheen, zonder ophoping.
-
Snijd het crepine netjes bij, vouw de onderkant naar binnen en draai het balletje stevig aan.
-
Herhaal tot het vlees op is (ongeveer 25 stuks).
-