Gerechten

Delen:

Bagels maken is misschien iets waar je je niet zo snel aan zou wagen en dat is jammer, want versgebakken bagels zijn gewoon het allerlekkerst. In feite is het helemaal niet moeilijk, het zijn vooral een paar handigheidjes die erbij komen kijken en Maroeska Metz laat ze in deze video zien. Ook leer je hoe je cook and hold toepast op bagels zodat je altijd versgebakken bagels in huis kunt hebben.

Dit is Maroeska’s recept:

1000 gram bloem

water

7 gram gedroogde gist 2 eetlepels suiker
2 eetlepels olie
2 eetlepels honing

22 gram zout

Als je een kneedmachine hebt kun je 1 kilo tegelijk maken,  als je een keukenmachine met het mes gebruikt deo dat dan in twee delen werken en voeg die later samen om te kneden.
In de keukenmachine bloem, zout, olie en gist mengen. Door de vulopening druppelsgewijs water toevoegen totdat het deeg als een bal loslaat van de kom. Het deeg minimaal een uur laten rijzen, nogmaals kneden en in 16-20 porties verdelen. Deegringen maken met een gat in het midden door een bolletje te draaien en dan met de wijsvinger precies in het midden door de bal te prikken, en om de vingen te ‘slingeren’ zodat het gat groter wordt. De bagel op het papier leggen en na een paar minuten als de bagel weer zacht geworden is het gat ca. 4-5 cm maken. Minimaal een uur laten rijzen onder een theedoek. Een pan opzetten met 1,7-2 liter water en twee lepels honing. De bagels met papier en al losknippen van elkaar, het papier laten zitten en de bagels hiermee in het kokende water laten glijden, met 3-4 tegelijk. Per kant 30 seconden in het kokende water laten opzwellen, het papier laat dan los en kun je verwijderen. De bagels met een schuimspaan uit de pan halen, door sesamzaad/zonnebloempitten halen of er maanzaad op strooien en op een bakplaat met papier of siliconenmat leggen.15-20 minuten in het midden van een op 180 graden voorverwarmde oven afbakken. Gelijk opeten of de bagels half afbakken, meteen uit de oven in een plastic zak doen(condensvocht) en zo snel mogelijk in de vriezer. Je kunt ze bevroren afbakken in een oven op 120 graden, ca 20 minuten of eerst laten ontdooien en op 180 graden 10 minuten.

Gerelateerde artikelen