Mai Nguyễn, auteur van de onlangs verschenen Bijbel van de Vietnamese keuken maakt een heerlijk gerecht waarin je alle smaken van Vietnam tegenkomt. Veel verse kruiden plus een paar onontbeerlijke sauzen die je kant en klaar in de winkel koopt. Het onderstaande recept komt uit haar boek dat je met deze link kunt bestellen.
INGREDIËNTEN
300 g buikspek zonder zwoerd
(aan één stuk)
250 g rijstmeel
90g maizena
1 tl kurkuma
1 el rietsuiker
3 lente-uien, in dunne ringen
250 ml kokosmelk
3 el zonnebloemolie + extra
1 grote ui, in dunne reepjes
12 à 16 gepelde garnalen (maat 40/50).
schoongemaakt
300 g taugé
traditionele vissausdressing (zie video)
tafelsalade (zie video)
BENODIGDHEDEN
wok met deksel of een koekenpan met
een schuine, hoog opstaande rand
en deksel
1Leg het buikspek ongeveer 1 uur van tevoren in de vriezer om het
snijden wat makkelijker te maken. Halveer daarna het buikpek over de
lengte en snijd het in plakken van 1,5 millimeter dik. Laat op kamertemperatuur komen.
2 Meng in een ruime kom het rijstmeel met de maizena, kurkuma, suiker,
lente-uien, kokosmelk, 500 milliliter lauwwarm water en de zonne-
bloemolie. Het beslag moet dunner zijn dan pannenkoekenbeslag; voeg
wat meer water toe als dit niet zo is. Laat 20 minuten rusten buiten de
koelkast. Roer daarna het beslag door en check of het niet te dik is.
Voeg wat meer water toe als dit het geval is,
3 Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok op hoog vuur. Voeg
een paar reepjes ui en 3 à 4 plakjes buikspek toe en roerbak 3 minuten.
Voeg daarna 3 à 4 garnalen toe en schep om.
4 Houd de wok schuin, schep 1 pollepel (circa 100 milliliter) beslag in de
wok en draai het beslag goed langs de zijkant, zodat het vanaf de zijkant
naar het midden toe dun uitloopt.
5 Verdeel een handje taugé over het midden van het flensje, doe het
deksel op de wok en bak 1 à 2 minuten op hoog vuur. Haal dan het
deksel weer van de wok. Het flensje is klaar wanneer het langs de zijkant
van de wok los begint te laten. Vouw het flensje dubbel en schep over
op een serveerschaal. Bak zo alle flensjes. (houd de flensjes eventueel
warm in een voorverwarmde oven op 70C of in een grote koekenpan
op laag vuur, tot alle flensjes gebakken zijn.)
6 Serveer de flensjes met de vissausdressing en de tafelsalade. Maak
een pakketje door een slablad te vullen met een stuk van het flensje, wat
verse kruiden en gesneden groenten. Dip daarna in de vissausdressing
en eet het lekker op.