56
Kok/culinair onderzoeker Eke Mariën maakt een linzenstoof waarin hij zijn favoriete zeegroenten verwerkt.
Ingrediënten (voor ongeveer 5 personen)
Peulvruchten & Zeewier:
- 200 g gedroogde groene of bruine linzen (bij voorkeur geweekt)
- 1 stuk kombu (kelp) van ca. 5 x 5 cm (voor het weekvocht)
- 25 g gedroogde hijiki (Japanse zeewiersoort)
Groenten & Basis:
- 2 middelgrote zoete aardappelen, geschild en in blokjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 blik (400 g) tomatenblokjes
- 400 ml kokosmelk
- 500 ml groentebouillon
Specerijen & Kruiden:
- 1 tl komijnzaad
- 1 à 2 tl garam masala
- 2 zwarte kardemompeulen
- ½ tl chilivlokken (of naar smaak)
- 1 tl kurkuma (geelwortel)
- Zout en peper naar smaak
- Olie om in te bakken (bijv. zonnebloem- of kokosolie)
Optioneel voor garnering:
- Verse koriander, peterselie of bosui
Bereidingswijze
1. Voorbereiding linzen
- Spoel de linzen goed af en week ze een paar uur (of een nacht) in ruim water.
- Voeg tijdens het weken een stukje kombu toe. De kombu geeft smaak af aan het water, dat weer in de linzen trekt.
2. Voorbereiding hijiki
- Laat de hijiki 20 minuten weken in koud water.
- Giet daarna af en spoel goed. Zet apart.
Tip: door het weken vermindert het gehalte aan natuurlijk voorkomend arsenicum.
3. Groenten bakken
- Verhit wat olie in een ruime stoofpan.
- Bak de blokjes zoete aardappel op middelhoog vuur tot ze licht kleuren.
- Voeg de ui toe en bak mee tot glazig.
- Voeg daarna de knoflook toe en bak kort mee (verbrandt snel).
4. Specerijen toevoegen
- Voeg komijnzaad, garam masala, kurkuma, chilivlokken en zwarte kardemom toe.
- Bak de specerijen kort mee zodat de aroma’s vrijkomen.
Let op: zwarte kardemom na het koken verwijderen, deze is te hard om te eten.
5. Vocht en smaakmakers toevoegen
- Voeg de tomatenblokjes, kokosmelk en bouillon toe.
- Roer goed door en breng zachtjes aan de kook.
6. Toevoegen linzen en zeewier
- Voeg de geweekte (uitgelekte) linzen toe.
- Voeg de gewelde hijiki toe.
- Laat ook het kombu-velletje kort meekoken (max. 10 minuten), daarna verwijderen om slijmerigheid te voorkomen.
7. Stoof de stoofpot
- Laat het geheel met de deksel op de pan ca. 15–20 minuten zachtjes stoven, tot de linzen en aardappels gaar zijn.
- Controleer tussentijds of er voldoende vocht is; voeg anders wat extra bouillon toe.
8. Afronden
- Verwijder de kardemompeulen en kombu.
- Proef en breng eventueel extra op smaak met zout, peper of wat citroensap voor frisheid.
- Garneer eventueel met verse kruiden.
Serveren
Serveer als voedzame eenpansmaaltijd. Lekker met (volkoren) platbrood, zilvervliesrijst of gewoon zo.