In de zoektocht naar krokante frites uit de oven, dus zonder airfryers of friteuses heeft ontwerper/kunstenaar/kookboekauteur Maroeska Metz een mijlpaal bereikt. Door een slimme kook/bak/rust/bak-techniek maakt ze eindelijk krokante patat van Agria aardappels, die liefst oud moeten zijn. Ook doet ze ons een slimmigheidje aan de hand waardoor je altijd zelf voorgebakken frites in huis kunt hebben.
Dit is Maroeska’s recept:
OVENFRIET
Aardappelen bij voorkeur Agria of in ieder geval oude aardappelen.
Olie (arachide of olijfolie etc.)
Zout uit de molen is handig
Siliconen ovenmat met opstaande rand of een bakblik
De oven op 140 graden voorverwarmen. Voordat je gaat schillen alvast een waterkoker opzetten. De aardappelen schillen en in grove patatten snijden, dus niet heel kleine dunne frietjes, die drogen te veel uit. De geschilde afgespoelde frieten in een pan doen en daar kokend water op gieten. De pan bijna aan de kook laten komen( gebruik altijd een grote pan zodat er een laag aardappelen in de pan ligt, is de pan tot de rand vol, dan zijn de onderste frieten puree en de bovenste rauw..). Een paar eetlepels olie over de patatten sprenkelen en deze een beetje inmasseren.
De patatten in de oven zetten voor ca. 20-30 minuten. Ze mogen niet bruin worden, maar wel gaar van binnen. Ik zet ze soms als ik een andere maaltijd bereid bij iets anders in de oven om ze de volgende dag te gebruiken.
Nu komt het belangrijkste, de frieten moeten helemaal afkoelen. Je kunt ze nu ook invriezen voor later gebruik. De afgekoelde frieten nogmaals met een 1-2 eetlepels olie besprenkelen en met de zoutmolen alvast een beetje op smaak brengen. De frieten nu in een voorverwarmde oven op180 graden in ca 20-30 minuten mooi bruin en knapperig afbakken en eventueel nazouten.