In eerdere video’s liet keukenmeester René Ameling zien hoe je in de winkel je asperges kiest en hoe je ze schilt. In deze video laat hij zien hoe je het witte goud perfect op het bord brengt en hij demonstreert de beste basic presentatie: asperges à la Flamande.
Het schillen en het noodzakelijke inkorten van asperges is een secuur werk. Wie een randje vergeet krijgt te maken met nare draderigheid, wie te voortvarend te werk gaat houdt geen asperge meer over. Er zijn trucs om asperges foolproof te schillen en ze op de juiste maat te krijgen en uiteraard kent keukenmeester Ameling al die technieken.

Aspergesalade

Door Ronald Hoeben
In de keuken van zijn restaurant Niven* in Rijswijk maakt chefkok Niven Kunz een heerlijke lentesalade met asperges, groenten en Oosterscheldekreeft. Geen kreeftliefhebber? Geen nood, Niven geeft een uitstekend alternatief.
Ouderkerk aan de Amstel is een buitenplaats binnen het 020 gebied en sinds decennia een spraakmakend culinair bedevaartsoord voor de hoofdstad. De rij restaurants langs de Amstel wordt wel aangeduid als ‘de strip’. Ron Blaauw van de gelijknamige Gastro Bar en de Gastro Bar Eastern (beide te Amsterdam) heeft een band met Ouderkerk. Hij begon er ooit zijn carrière als zelfstandig kok in Het Jagershuis en hij kreeg later twee sterren in zijn eigen Ouderkerkse restaurant in de dorpskern. Nu keert Blaauw terug naar Ouderkerk en wel op de strip met een Indonesische uitvoering van de Gastro Bar: Gastro Bar Indonesia. In de video stelt Ron ons voor aan chefkok Agus Hemawan en geeft hij een vooruitblik van wat er na de opening op 1 mei zoal geserveerd zal gaan worden.

De makreel van Bord’eau

Door
Onder toezicht van executive chef Richard van Oostenbrugge maakt cuisinier Herbert-Jan Plieffers in de keuken van het Amsterdamse tweesterren restaurant Bord’eau** een prachtig gerecht van Hollandse makreel met een vulling van quinoa, die geserveerd wordt met een koud vervaardigde bouillon van tomaat en een emulsie van dragon.
Een Hasselback aardappel wordt rauw in lamellen gesneden die aan de onderkant nog aan elkaar vastzitten en komt uit de oven als een waaier van frites. Door ‘m in een grote lepel te leggen kun je de aardappel precies tot voor de bodem insnijden. Zet de oven op 220 graden en laat ondertussen wat olie of gesmolten boter tussen de lamellen lopen. Strooi wat zout op de aardappel en leg ‘m in de hete oven. Afhankelijk van het type en de grootte van de aardappel duurt het ongeveer een uur. Begiet de aardappel gedurende het proces naar believen met boter of olie om het bruinen te maximaliseren. Uiteraard kunnen er meerdere aardappels tegelijk de oven in.

Aardappelpuree maken

Door Ronald Hoeben
Cuisinier Pieter Damen geeft een masterclass aardappelpuree. Hoewel het gebruik van veel boter de belangrijkste sleutel is tot het maken van een heerlijke puree geeft Pieter nog een aantal tips om tot een perfect resultaat te komen. De hoeveelheid gebruikte boter is opmerkelijk, maar aan de andere kant volstaat op het bord slechts een bescheiden portie van het eindproduct. En er hoeft geen jus meer op…

culinaire video’s & recepten

Copyright 2025 Foodtube. All Rights Reserved.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze wekelijkse Nieuwsbrief

Iedere week nieuwe video’s en meer