Gebakken aardappels

Door Ronald Hoeben
De fameuze  aardappelen van restaurant De Oesterbar in Amsterdam, gebakken door patron cuisinier Ralph Woerde.
Wie dineert in de trein heeft doorgaans een eindbestemming. Maar wie instapt bij de Panorama Rail Express komt na twee een en half uur weer op het vertrekpunt aan met achterlating van 99 of 149 euro. Deze trein is namelijk een rijdend restaurant, het prijsverschil van het menu wordt bepaald door de plek in de wagon: in de panoramawagon betaal je 50 euro extra. Het verschil met een stilstaand eethuis is dat dit restaurant alleen maar plaatsen aan het raam heeft en dat er in de keuken aan boord niet gekookt maar het eten van Julius Bar & Grill, van Julius Jaspers inderdaad, geregenereerd wordt.

Ter gelegenheid van Foodtube’s eerste verjaardag van de nieuwe site maakt onze eigen Cees Holtkamp samen me zijn kleindochter Stella een vruchtenroomtaart. De taart is op basis van banketbakkersroom, bladerdeeg en vers rood en zwart fruit. Over het maken van  banketbakkersroom heeft Cees al eens een videorecept gemaakt, en dat geldt ook voor het bladerdeeg. In tegenstelling tot banketbakkersroom is bladerdeeg een heel bewerkelijk product, maar Cees laat zien hoe je met kant en klaar roomboterbladerdeeg uit de supermarkt ook tot een goed resultaat kunt komen. In dit eerste deel maken Cees en Stella de bodem, in deel 2 komt de vulling erin en gaat de meringue erop.

Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube terwijl het jou niets extra kost.

English Muffins maken

Door

Muffins kun je overal kopen, maar voor English muffins (die in Engeland dan weer gewoon als muffins aangeduid worden) moet je naar een Engelse zaak als Marks & Spencer. Toch kun je English muffins ook heel makkelijk thuis maken met ordinaire boodschappen als patentbloem, instantgist, boter, suiker en zout. Met een beetje geduld maak je daarmee heerlijke muffins die wel tien ingrediënten minder bevatten dan het fabrieksproduct. De English muffin krijgt nog een tweede garing in de broodrooster, waarbij een mooie krokante laag ontstaat. Een English muffin is de gedroomde fundering van Eggs Benedict, maar ook erg lekker met Engelse marmelade of een hartige topping.

Ter gelegenheid van Foodtube’s eerste verjaardag van de nieuwe site maakt onze eigen Cees Holtkamp samen me zijn kleindochter Stella een vruchtenroomtaart. De taart is op basis van banketbakkersroom, bladerdeeg en vers rood en zwart fruit. Over het maken van  banketbakkersroom heeft Cees al eens een videorecept gemaakt, en dat geldt ook voor het bladerdeeg. In tegenstelling tot banketbakkersroom is bladerdeeg een heel bewerkelijk product, maar Cees laat zien hoe je met kant en klaar roomboterbladerdeeg uit de supermarkt ook tot een goed resultaat kunt komen.In dit eerste deel maken Cees en Stella de bodem, in deel 2 komt de vulling erin en gaat de meringue erop.

Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen. Je kunt het boek hier bestellen en als je dat doet help je Foodtube terwijl het jou niets extra kost.

Latte Art maken

Door
Koffiespecialist/barista Edward Beumer van coffeeshop Trakteren in Amsterdam, laat zien hoe je met melkschuim een figuur in de cappuccino schenkt: latte art. Edward legt uit welke melk je het best kunt gebruiken, waar het melkschuim aan moet voldoen en hoe je het schuim in de espresso giet voor het beste resultaat. Practice makes perfect!

Aeropress koffie zetten

Door
Edward Beumer van de Amsterdamse coffeeshop Trakteren behaalde onlangs het nationale kampioenschap koffie maken met de Aeropress. De Aeropress is een simpel apparaat dat koffie produceert met een ander smaakprofiel dan espresso. Het is eerder te vergelijken met opschenkkoffie, maar temperaturen en doseringen luisteren nog veel nauwer. Edward laat zien hoe je koffie maakt met een Aeropress en geeft daarbij tal van tips. Edward dingt in juni mee naar het Wereldkampioenschap Aeropress dat in Dublin gehouden gaat worden.

culinaire video’s & recepten

Copyright 2025 Foodtube. All Rights Reserved.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze wekelijkse Nieuwsbrief

Iedere week nieuwe video’s en meer